НОВИНИ

Дидие Рейндърс пред БНТ: Препоръчваме Шенген да отвори вратите си за България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:42, 05.07.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

“В България има подобрения, свързани с назначаването на съдиите и борбата с корупцията, където виждаме определен прогрес". Това каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс в "Още от деня" по БНТ по повод Доклада за върховенството на закона.

Цялото интервю на Десислава Апостолова гледайте във видеото.

БНТ: Комисар Рейндърс, какви са притесненията и препоръките ви към България?

“Има много реформи, за които е необходимо приемането на ново законодателство в парламента. И разбира се, с непрекъснатите избори през последните 3 години, беше много трудно да се постигне прогрес. Ако е възможно сега да има по-стабилна ситуация, тогава и парламентът ще може да приеме необходимите закони. В доклада ще видите препоръки, каквито имаше и миналата година, но сега наистина е много важно парламентът да работи и приеме необходимите закони”.

БНТ: Споменахте политическата нестабилност. Трудна ли беше комуникацията Ви в властите в България през последната година?

“По време на политическа нестабилност е много трудно да се наблюдава ситуацията, но все пак има някои подобрения. Сега сме в диалог с новото правителство и нашето послание към новите власти е: Време е необходимите закони в парламента да бъдат приети. Това е възможно, разбира се, ако политическата ситуация в страната се стабилизира. България не е единствената страна-членка, в други държави също е имало моменти на политическа нестабилност, но сега се надяваме на политическа стабилизация в България”.

БНТ: Някои европейски лидери като Марк Рюте обвързват приемането на България в Шенген с върховенството на закона. Какво бихте им казали?

“Напълно разбирам различните анализи в държавите-членки за ситуацията. Но това, което е важно за Европейската комисия е, че Шенген е нещо напълно различно от Механизма за сътрудничество и проверка или пък от Доклада за върховенството на закона. Този доклад се отнася за всички 27 държави и ние имаме забележки и притеснения за ситуацията в много държави. Това, което е важно, е да бъдем сигурни, че държавите изпълняват всички задължения, свързани с шенгенската система и конкретно контрола на границите. В случая с България, ние от ЕК, сме заключили, че това е направено. Имаме много добро прилагане на всички правила, затова препоръчваме вратата на Шенген да бъде отворена. Бих искал различните лидери да направят същото, да анализират ситуацията във връзка с правилата, а не по отношение на всякакви други неща”.

БНТ: Кога ще бъде окончателно премахнат Механизмът за сътрудничество и проверка?

“Ние спираме процеса по Механизма за сътрудничество и проверка. Това е решението, което сме поставили на масата, но дори и без този Механизъм, ние ще продължим да работим в рамките на Доклада за върховенството на закона и ще продължим да наблюдаваме и оценяваме ситуацията в България, както и в останалите 26 държави от ЕС”.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурорската колегия на ВСС остави без разглеждане оставката на Иван Гешев
Прокурорската колегия на ВСС остави без разглеждане оставката на Иван Гешев
Джай Хиндли спечели петия етап от Тур дьо Франс 2023 и поведе в генералното класиране
Джай Хиндли спечели петия етап от Тур дьо Франс 2023 и поведе в генералното класиране