НОВИНИ

На фона на искане за по-високи заплати: МВР отбеляза професионалния си празник

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:30, 05.07.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

На фона на исканията на служителите в МВР за минимум 10% ръст на заплатите, вътрешното министерство отбелязва своя празник. Увеличение не е предвидено в изготвения проектобюджет. Вътрешният министър Калин Стоянов подкрепи подчинените си и обяви, че разговорите с Министерството на финансите продължават.

Още рано сутринта, в първото си телевизионно интервю като министър, Калин Стоянов заяви, че подкрепя увеличението на заплатите на служителите в системата с минимум 10%.

"Категорично заставам зад тези справедливи искания на служителите на МВР. Ние, като екип в министерството, направихме своето предложение за бюджета по отношение на МВР, като нашите искания като екип се покриха изцяло с тези на отделните синдикални организации в министерството", каза Стоянов.

Стоянов увери, че между вътрешното и финансовото министерство има диалог по темата. Според вътрешния министър има възможност заплатите да бъдат индексирани.

"Предстоят разговори с министъра на финансите, реално от днес МС започва да разглежда бюджета. Искрено се надявам да бъдат чути исканията от министъра на финансите и по възможност по-голямата част от тях да бъдат удовлетворени", добави той.

В разгара на летния сезон противодействието на мигрантския натиск е една от основните задачи в МВР. Антон Златанов ще ръководи "Гранична полиция" и ще носи основната отговорност за охраната на границата.

"В случая ние преценихме, че ситуацията, която е на границата може да бъде по-добре овладяна от човек, който е извън ГД "Гранична полиция", но с много опит по отношение на масови мероприятия и изобщо изцяло "охранителна линия" на работа", обясни вътрешният министър.

Войната по пътищата и завишен контрол за всякакви нарушения е втората задача през горещите летни месеци.

"Усилено работим по отношение на осигуряване на автомобили на "Пътна полиция". Става въпрос за един голям проект, който ще бъде в рамките на 370 автомобила, който включва и високоскоростни такива", съобщи Стоянов.

Вътрешният министър призова и хората да подават сигнали за агресивни водачи на пътя, особено такива, които по магистралите си позволяват да притискат и засичат останалите шофьори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феноменът Ел Ниньо: Очакват се нови рекорди за високи температури
Феноменът Ел Ниньо: Очакват се нови рекорди за високи температури
Пари Сен Жермен представи новия си наставник Луис Енрике
Пари Сен Жермен представи новия си наставник Луис Енрике