НОВИНИ

Жена обвинява болницата в Карлово за загубата на бебето си

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 05.07.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Млада жена от Сопот обвинява лекарите от болницата в Карлово за загубата на бебето си при раждане. В пост в социалните мрежи Богдана Георгиева споделя за тежкия момент в живота си и настоява за щателна проверка в родилното отделение в града. В писмо до медиите, от болницата в Карлово съобщиха, че вече е в ход проверка. Ако бъдат установени нарушения, ще има наказания.

На 10 май бременната в осмия месец Богдана постъпва в АГ отделението на многопрофилната болница в Карлово. По време на прегледа лекарите виждат, че плодът е разположен седалищно и има риск от преждевременно раждане. Започват медикаментозна терапия за задържане, но без резултат. На сутринта на следващия ден, жената вече е с разкритие.

"Тогава те казаха, че ще извикат техен колега още един лекар. Дори тогава, по време на този вторичен преглед, аз попитах дали в такава ситуация не е логично да се извърши секцио, при което д-р Бакърджиев ми отговори, че има лекари и те ще преценят дали това е необходимо, да се прибегне до хирургическа намеса", каза Даниела, потърпевша.

Бебето се ражда без сърдечна дейност. Всички усилия да го спасят се оказват напразни. Извиканата по спешност д-р Цвета Динева също не успява да помогне.

"Нямам какво да кажа, работя в МБАЛ Кирил Попов, има управител, който излезе със становище и прави проверка", коментира д-р Динева.

Съпругът на Богдана смята, че екипът е подходил непрофесионално, като е спрял системата с лекарство за задържане и е предизвикал раждане.

"Слагат лекарство, което да предизвика контракции, което за мен е нелогично, това е все едно да дадеш приспивателно на някой, да го сриташ, да го събудиш и да му кажеш почвай да бягаш, защото те гонят", каза Даниел Ублеков, съпруг.

Според медицинския екип майката не е съдействала при раждането и не е била достатъчно активна. Семейството обаче не е съгласно със заключението.

"Добре, не може да напъва, ако тя не може да напъва, ако нямахме нужда от лекари, щяхме да си стоим вкъщи и да си раждаме като в 16 век", каза Ублеков.

"Това отделение отговаря за един наистина огромен район. По–добре да го няма и да знаеш, че нямаш тази опция и поне ако дойдеш тук, до спешен център, да те транспортират в Казанлък, в Пловдив или Стара Загора", добави Георгиева.

От болницата съобщиха, че ако се установят нарушения или пропуски на медиците, ще има наказания и санкции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС одобри проект на съвместна декларация между България и Украйна
МС одобри проект на съвместна декларация между България и Украйна
МС прие и изпрати в НС проектобюджета за 2023 г.
МС прие и изпрати в НС проектобюджета за 2023 г.