НОВИНИ

МС прие и изпрати в НС проектобюджета за 2023 г.

Николай Минков
от Николай Минков
20:59, 05.07.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министерският съвет прие и изпрати в Народното събрание Закона за държавния бюджет за 2023 г. Параметрите предвиждат дефицит от 3%, ръст на БВП от 1,8 на сто и средногодишна инфлация от 8,7%. Заложен е и по-нисък външен дълг.

Запазени са всички социални плащания, обясни Асен Василев. Надградени са част от мерките, предложени от служебния кабинет и е запазена политиката по доходите. Запазва се размерът на минималната работна заплата от 780 лева, увеличават се майчинските за втората година със 70 лева от 1 януари. Бюджетът предвижда средства за актуализираните пенсии с 12% по швейцарското правило.

"Прецизирана е издръжката и капиталовите разходи и са завишени приходите, така че те да отговарят на ръста на брутното вътрешно потребление и това, което новите ръководства на митници и НАП очакват да успеят да съберат в рамките на годината", заяви Василев.

Исканията на МВР за увеличение на заплатите няма да бъдат удовлетворени, посочи Василев и обясни защо.

"Когато се провежда политика по доходите, тя да се провежда еднакво за всички сектори. Знаете, че миналата година с актуализацията заплатите в МВР бяха вдигнати с 20%, както и на редица други организации бяха увеличени", заяви Асен Василев.

Единствено новото е промяна в държавния дълг, който става 22% от БВП.

"Общият дълг за 2023 г. е намален спрямо предишната стратегия, тъй като имаме по-малък дефицит, който съответно няма да изисква толкова голям дълг, който беше предвиден. Дългът, който се предвижда тази година, е в общ размер от 7,5 млрд. лв., от които 3 млрд. са плащания по стари дългове. Т.е. новият дълг, който вземаме, е 4 млрд. и половина", поясни Василев.

Параметрите на бюджета предвиждат разходите да бъдат до 40% от БВП, а приходите до 38%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена обвинява болницата в Карлово за загубата на бебето си
Жена обвинява болницата в Карлово за загубата на бебето си
Англия е първият финалист на европейското първенство по футбол за младежи до 21 години
Англия е първият финалист на европейското първенство по футбол за младежи до 21 години