НОВИНИ

Фестивалът "Лунар" превърна София в галерия под открито небе

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:46, 08.05.2022
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Фестивалът за светлинно изкуство "Лунар" превърна столицата ни в огромна галерия под открито небе. Триизмерните спектакли се провеждат на 13 различни точки, между които Националния дворец на културата, Народната библиотека и Народния театър "Иван Вазов".

Светлинният 3D спектакъл "Представи си" се проектира на фасадата на Националната галерия "Квадрат 500" и е посветен на Деня на Европа, 9 май. Историята, разказана чрез спектакъла, е представена през погледа на млад човек, у когото се борят вътрешните гласове на страха, съмнението, но и на надеждата и вярата.

До всеки зрител достига посланието за мир като една от основните цели, залегнали в създаването на Европейския съюз. Представленията започват всяка вечер в 20.30 ч. и продължават до полунощ.

"За съжаление в момента има война не далеч от носа и това е едно от посланията, което предаваме с това шоу за солидарност на Европейския съюз с Украйна. Говорим също за важността на демокрацията, на правовата държава и законността. Въобще във всички държави на Европейския съюз. Нещо, които са изключително важни и са в основите на Европейския съюз. За това е хубаво да си ги припомним по един по-различен начин, представен чрез светлинно шоу", каза Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Фестивалът вече привлече интереса на много хора. Днес е третата му вечер, а кулминацията е утре, 9 май.

Вижте повече от светлинното шоу в репортажа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България премина по тюркоазения килим преди старта на "Евровизия"
България премина по тюркоазения килим преди старта на "Евровизия"
Алкарас не остави никакви шансове на Зверев и триумфира в Мадрид
Алкарас не остави никакви шансове на Зверев и триумфира в Мадрид