НОВИНИ

Евакуирани от Мариупол пристигнаха в Запорожие

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:35, 08.05.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Двама души загинаха при руска бомбардировка на училище в украинското село Билохоривка в Луганска област. Най-вероятно жертвите на атаката са общо 60 души, тъй като толкова са останали под развалините. Украинската страна очаква нов щурм срещу стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, след като всички цивилни възрастни хора, жени и деца вчера бяха изведени оттам.

Училището в Билохоривка е било атакувано вчера следобед. Според местните власти върху него е хвърлена руска бомба. В сградата са се били скрили 90 души. 30 от тях са спасени, 7 са ранени. Селото е "гореща точка" на бойните действия през последната седмица. То е близо до Северодонецк. На мястото се издирват оцелели.

"В училището падна авиобомба. То е напълно разрушено. Екипи разчистват отломките. 60 души са се крили там от бомбардировките. Нашите работници ще се опитат да разчистят мястото както могат, но шансовете хората да са живи са малки", заяви Сергий Гайдай, губернатор на Луганска област.

Тежко пострадалата Бородянка се опитва да се съвземе. Градът е на 60 км северозападно от Киев. Местни хора и доброволци разчистват руините. Хората се фокусират върху снабдяването с хранителни продукти и отварянето на училища. Те са убедени, че ще се справят.

"Украйна е съществувала през вековете по време на войни. Останала е цяла. Никой не я е сломил, не я е завоювал, оцеляла е. И така ще си остане", допълни Ирина Старовойтенко, пенсионерка от Бородянка.

Евакуирани от Мариупол пристигнаха в Запорожие.

"Страшно е, защото те се готвят да празнуват 9 май, Денят на победата в Мариупол, но градът вече не съществува. Целият беше бомбардиран. Нищо не остана от него", добави Евгений Амелин, евакуиран от Мариупол.

В същото време украинските войници в обсадения комбинат "Азовстал" в Мариупол се зарекоха да се бият, докато са живи.

"Засега няма примирие. Цяла нощ самолетите на врага бомбардираха. Извършиха 25 полета", заяви Святослав Паламар, заместник-командир на полка Азов.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново каза, че се търсят варианти да се изведат военните от комплекса. Около 200 от тях са ранени. Зеленски направи емоционално обръщение в деня, в който Европа празнува годишнина от капитулацията на нацистка Германия през 1945 година.

"Не издържахме дори век. Нашето "никога повече" продължи само 77 години. Злото се завърна", каза Володимир Зеленски.

В Киев украинският президент се срещна с председателката на германския Бундестаг Бербел Бас.

ЕКИП НА БНТ СЛЕДИ ХОДА НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алкарас не остави никакви шансове на Зверев и триумфира в Мадрид
Алкарас не остави никакви шансове на Зверев и триумфира в Мадрид
Манчстър Сити дръпна с три точки на върха след лесна победа срещу Нюкасъл
Манчстър Сити дръпна с три точки на върха след лесна победа срещу Нюкасъл