НОВИНИ

Двама души са загинали след руска въздушна атака над училище, 60 души остават под развалините

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:20, 08.05.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Двама души са загинали след руска въздушна атака над училище в Белогоривка, Луганска област, съобщават местните власти. 60 души остават под развалините, в ход е акция по спасяването им.

Очаква се нова атака в металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол, твърдят украински източници. Според Киев и Москва евакуацията на цивилни от завода е приключила.

Училището в Белогоривка е атакувано вчера следобед. По информация от Телеграм канала на областния управител на Луганска област в сградата е имало най-малко 90 души. Изпод отломките са извадени 30, някои от тях са ранени. Местната власт твърди, че руски самолет е пуснал бомба над учебното заведение, информацията не може да бъде потвърдена от независим източник.

Към момента коментар от Русия няма. Белогоривка се намира близо до Северодонецк, където сраженията вчера бяха особено ожесточени. Украинската страна очаква нов щурм в стоманодобивния завод "Азовстал", след като всички цивилни възрастни хора, жени и деца, са изведени от там.

Това е потвърдено от Украйна и Русия, но не и от ООН и Червения кръст, с чиято помощ се извършваше евакуацията. Президентът Зеленски потвърди евакуацията на цивилни от "Азовстал" и отново каза, че се търсят варианти за извеждането на военните, които са около 2000 души.

Екипът на БНТ в жилищен квартал в Одеса - какви са последиците от ракетния обстрел (СНИМКИ)

"Подготвяме се за втората част на евакуационната мисия - извеждането на ранени и лекари. Всички попълват документи къде да бъдат насочени, ако тази информация е вярна. Работим и за евакуацията на нашите военни. На всички герои, които защитават Мариупол. Това е изключително трудно. Сигурен съм, че всички разбират къде се корени трудността. Но ние не губим надежда. Ние не спираме. Търсим и работещо дипломатическо решение", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Победата в Мариупол е от огромно значение за руснаците, обясняват експерти. Не само заради символиката и утрешния 9 май на който се отбелязва победата на Съветската армия във Втората световна война, но и заради факта, че така ще бъде осъществена сухопътна връзка между анексирания Крим и Донбас, а Москва ще контролира повече от 80% от украинското крайбрежие на Черно море.

По данни на руското министерство на отбраната от началото на военните действия повече от милион и 160 000 украинци са се преместили в Русия. Според директора на ЦРУ Уилям Бърнс залогът за Владимир Путин в момента е огромен и той взема решенията на принципа "двойно или нищо". "Струва ми се, че в момента е убеден, че ако удвои усилията това ще доведе до напредък", каза още Бърнс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Генов завърши пети на Европейската купа по джудо в Букурещ
Кристиян Генов завърши пети на Европейската купа по джудо в Букурещ
Алекс Николов загуби финала за титлата в колежанското първенство на САЩ по волейбол
Алекс Николов загуби финала за титлата в колежанското първенство на САЩ по волейбол