НОВИНИ

Филмът "Навални" с Христо Грозев взе "Оскар"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:14, 13.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
Още
Слушай новината

Българин e сред наградените с най-престижната филмова награда "Оскар".

"Навални", с участието на разследващия журналист Христо Грозев, е победител в категорията за документално кино. Исторически момент, който ни кара да се гордеем с признанието, но и със смелостта и огромния труд зад този филмов проект.

"Благодаря на всички тук. Съпругът ми е в затвора само защото казва истината. Съпругът ми е в затвора, защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая за деня, когато ще бъдеш свободен и страната ни ще бъде свободна. Бъди силен, любов моя", каза съпругата на Навални - Юлия Навална.

Снимки: БГНЕС

"Всичко навсякъде наведнъж" е големият победител с общо 7 награди "Оскар", включително за най-добър филм, режисура и най-добра актриса.

Вижте и още във видеото:

"Много благодаря на всеки един тук, вие всички ме вдъхновихте. Едно от най-добрите неща, които можем да направим един за друг е да се пазим взаимно от хаоса в този луд свят, в който живеем", каза рижисьорът на филма
Даниел Куан.

"Мечтите се сбъдват" - каза Мишел Йео при получаването на статуетката. За родената в Малайзия актриса това е първа награда "Оскар" от първа номинация.

"Това е доказателство, че мечтите се сбъдват. И дами, не позволявайте на никого да твърди, че времето ви е отминало. Никога не се отказвайте!", каза Йео.

Мишел Йео стана първата жена от азиатски произход и втората цветнокожа след Холи Бери, която получава Оскар за главна роля. Лентата спечели и в категориите за поддържаща мъжка и женска роля. Така Джейми Лий Къртис получи своя първи "Оскар" след 45-години на екран.

Голямото завръщане беше на Брендън Фрейзър след 9-годишно отсъствие от снимачната площадка. За главната си роля си в "Китът" той спечели "Оскар" за най-добър актьор.

"Започнах тази работа преди 30 години. Нещата не винаги се получаваха лесно, имаше възможности, които не оценявах, докато не ги изгубих. Затова искам да ви благодаря за признанието", каза Брендън Фрейзър.

Другият филм сочен за голям фаворит с цели девет номинации - "Баншите от Инишерин" получи 4 статуетки. Военната драма "На Западния фронт нищо ново" по едноименния роман на Ерих Мария Ремарк, спечели награда за най-добра кинематография, най-добър чуждестранен филм и най-добър саундтрак.

"Аватар: Природата на водата" очаквано спечели в категорията на най-добри визуални ефекти.
Водещ на шоуто за трети път беше комикът Джими Кимъл.

Шоуто ще остане в историята и с паметната сцена на прегръдка, повторена след 40 години. Между Харисън Форд и Ки Хи Куан - двамата актьори изиграха през 1984 г. Индиана Джоунс и Малчо във втората серия от поредицата - "Храмът на обречените", а сега отново се срещат в звездния миг за начинаещия тогава актьор, който вече притежава най- желаната статуетка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама от пострадалите в катастрофата с 5 жертви остават в болница
Двама от пострадалите в катастрофата с 5 жертви остават в болница
Актьори и режисьори създават Движение за култура заради кризата в Народния театър
Актьори и режисьори създават Движение за култура заради кризата в Народния театър