НОВИНИ

Франция въвежда пълна блокада

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:19, 31.03.2021
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Франция въвежда трета блокада. Мерките засягат цялата страна. Те влизат в сила от 3 април и ще действат 4 седмици. В страната продължава да расте броят на новозарените и на смъртните случаи. Френският президент предупреди, че следващите дни ще има 100 000 души, починали от COVID-19 от началото на пандемията.

Франция не успя да избегне трето пълно затваряне на страната. През следващите 4 седмици в страната ще действа вечерен час, който ще започва от 19 ч. Придвижването ще бъде ограничено и много контролирано. Разрешено е движението в радиус от 10 километра около дома. За великденските празници ще бъдат направени изключения. Всички търговски обекти, които не продават стоки от първа необходимост ще бъдат затворени.

Вирусът е по-заразен и по-смъртоносен. В интензивните отделения има хора, които са били в добро здравословно състояние, които са на възраст под 60 години, дори под 50 години. Запомнете това число - 44 процента в интензивните отделения са под 65-годишна възраст", заяви президентът Еманюел Макрон.

СЗО: 14% ръст на заразените с корона вирус за седмица

След Великден детските градини и училищата затварят - за 4 седмици за малките класове и 3 за големите. Първата седмицата децата ще учат дистанционно. Следващите две седмици ще бъдат пролетна ваканция.

Надеждите на френския президент са от май постепенно да започне и отварянето на културния сектор. В сряда смъртните случаи във Франция от началото на пандемията надхвърлиха 95 000.
Франция ще се опита да овладее разпространението на вируса и с ваксинацията.

Макрон изтъкна, че всички прилагани ваксини са ефективни и че от 16 април те ще бъдат достъпни за хората над 60 години, а от 15 май - за французите над 50-годишна възраст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Церемонията на Оскарите с трета дестинация за връчване на наградите
Церемонията на Оскарите с трета дестинация за връчване на наградите
Билборд за малко не уби дете в благоевградския квартал "Струмско"
Билборд за малко не уби дете в благоевградския квартал "Струмско"