НОВИНИ

Френският ръгбист Антоан Дюпон запали огъня в котела на стадион "Ернест-Валон" в Тулуза

Дюпон ще участва на Олипийските игри в Париж с националния отбор на Франция по ръгби 7.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
09:07, 18.05.2024
Чете се за: 05:12 мин.
Спорт
френският ръгбист антоан дюпон запали огъня котела стадион ернест валон тулуза
Снимка: AFP
Слушай новината

Олимпийският огън премина през ръцете на редица емблематични френски спортисти, музиканти и хора преодолели житейски изпитания в департамента От-Гарон в петък.

Факелът започна пътя си в петък в град Равел от стария пазар датиращ от 14-ти век, преди да приключи маршрута си на стадион "Ернест-Валон" в Тулуза.

Предприемачът Жером Бернар, който е с ампутиран крак пое факела под югозападното слънце. От години той се бори да направи състезанията по-достъпни за хора с увреждания.

Сред участниците в деветия ден на шафетата на френска земя, бе и Ан-Мари, един от най-възрастните реципиенти на сърце и бял дроб във Франция, която от своя страна предаде факела на 90-годишната Ивон, един от най-възрастните факлоносци.

След това олимпийският огън се насочи към Баньер дю Люшон,където дори пътува с кабинковия лифт.

В края на следобеда щафетата завърши пътя си в Тулуза, а в нея участваха редица именити френски спортисти, сред които и Джонатан Иверна, капитан на френския отбор по ръгби в инвалидни колички, който беше вторият факлоносец в "розовия" град. Щафетата премина през Базиликата Сен Сернен, най-голямата романска църква във Франция, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
Въпреки завалялия дъжд, факелът продължи пътя си, носен от плувеца Ася Туати, но и от местните рапъри братята Бигфло и Оли.

"Беше чудесно! Ние не сме спортисти, затова си казахме, че едва ли заслужаваме да участваме. Но ето че, бяхме поканени. Освен това имахме късмета да носим факела заедно, като братя, това означава много за нас", каза Бигфло.

„Щях да дойда да видя щафетата, дори и да не участвах в нея. Това е изключително събитие и аз много се гордея да бъда част от него“, каза и Оли.

В Тулуза - градът на ръгбито, футболът също беше в центъра на събитията. Гийом Рест, вратарят на тима, пренесе огъня сред тълпата от хора в центъра на "розовия" град.

Бурно аплодиран, бившият треньор на френския отбор по хандбал, двоен олимпийски медалист, Клод Онеста продължи щафетата преди ръгбистите да излязат на пистата.

Сред легендите на стадиона в Тулуза освен Максим Медар и Венсан Клер, още една голяма фигура от отбора по ръгби бе сред факлоносците. Бившият състезател Емил Нтамак предаде факела на изпълнения до краен предел стадион "Ернест Валон" на сина си Ромен, който играе за ръгби отбора на Тулуза.

След това той предаде пламъка на капитана Антоан Дюпон, който бе и последния факлоносец за деня. Дюпон, който ще участва на Олипийските игри с френския отбор по ръгби 7, запали огъня в котела - традиция, с която завършва пътя на огъня във всеки един град през който преминава във Франция.

Днес олимпийският огън ще премине през департамента Жер наричан френската Тоскана, а запалването на котела ще се състои в малкото градче Ош в края на деня, където за пореден път ръгбито ще бъде в светлината на прожекторите...

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци почистват река Драговищица край Кюстендил
Доброволци почистват река Драговищица край Кюстендил
Над 100 руски атаки към Украйна - ракети, бомби и стотици дронове
Над 100 руски атаки към Украйна - ракети, бомби и стотици дронове