НОВИНИ

Функциите на президента - инициативи, които сбъдват мечти

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
10:40, 22.01.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Едно от най-често повтаряните клишета е, че президентът има само представителни функции. Назад във времето президентската институция е показала, че държавният глава е част от инициативи, които не само не са формални, ами и сбъдват мечти. Такъв пример е инициативата "Българската Коледа", която минава под патронажа на президента. Това е една от най-известните. Но има и други, за които си струва да бъде разказано.

"Вторият мандат" - церемонията

Няма лесно начало на тази история.

"Аз бях на детска, брат ми на училище, дойдоха и ни взеха, и ни закараха в Белоградчик в дома. При мен няма мама и тате, няма кой да ми дава, трябва сама да се боря", заяви Вержиния Малинова, студент в НСА.

Но след дадения старт историята става такава, каквато си я напишеш. Вержиния знае какво иска от живота си и то се побира в едно изречение - Успех въпреки всичко.

"По цял ден бяхме на игрището, брат ми ме запали по футбола и така", допълни Вержиния Малинова.

И така е поканена в женския футболен отбор в Атлетико Лом. Печели титлата в областния шампионат и стъпка по стъпка мечтата на Вирджиния я отвежда към Националната спортна академия в София. За ново начало, което струва пари.

"Започнах работа в хотел в Рабиша. Цяло лято работих там, за да имам средства за новото начало", разказва Вержиния Малинова.

Съдбата обаче ѝ се усмихва. Тъй като успехът ѝ в училище и в спорта е факт привлича вниманието и на президентството.

Президентът дава на Вержи стипендия по инициативата "Подкрепи една мечта", с която новото начало за нея в София е по-лесно. От две години плановете ѝ са смели не въпреки всичко, а заради всичко, което може.

С каква заявка влезе в политиката Румен Радев

Президентите на България назад във времето са започвали и други такива инициативи, които подкрепят младите хора. В една от тях главната роля е на бързия ум.

"Както Айнщайн казва - Бог не си играе на зарове, няма случайности", допълни доц. д-р Венелин Тодоров, БАН.

И наградата, която президентът му връчва изобщо не е случайност. Той е изчезващ вид. Млад учен, който мечтае да прави наука в България. И светът вече знае за него.

"Успяхме да направим едно подобрение. Може да се каже, че това е световен рекорд спрямо досегашните разработки", добави доц. д-р Венелин Тодоров.

Той намира решение на дълго търсения отговор на математическа задача в квантовата механика. Със своя екип подобрява и формулата, която би помогнала при борбата с мръсния въздух. Затова и за своите предишни постижения един ден получава позвъняване от екипа на президента.

"Беше пълна изненада, защото тази награда всъщност 17 години не е давана на учен, завършил и работещ в България. Посветих наградата на майка ми. Именно майка ми изигра ключова роля - тя изигра роля да отида от Русе в София. Аз се страхувах от големия град, всъщност щях да си остана в Русенския университет", каза още доц. д-р Венелин Тодоров.

Извън строгия президентски тон, извън формалните срещи и протокола, всички президенти са имали силата да пишат и такива истории - срещи, в които място за страх няма.

Коя е Илияна Йотова - какъв е нейният път до втория мандат

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кош със сирената на Стеф Къри донесе победата на Уориърс над Рокетс
Кош със сирената на Стеф Къри донесе победата на Уориърс над Рокетс
Атанас Семов: Разумът трябва да стане норма в България, досега беше сираче на обществения процес
Атанас Семов: Разумът трябва да стане норма в България, досега беше сираче на обществения процес