НОВИНИ

"Вторият мандат" - церемонията

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 22.01.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Политика
Слушай новината

След като положиха клетва като президент и вицепрезидент - за Румен Радев и Илияна Йотова днес беше официалната церемония по встъпването им в длъжност.

БНТ ви направи свидетели на събитието, което се проведе на площад "Св. Александър Невски" и площада пред Президентството.

Водещи на това специално издание на предаването бяха Георги Любенов (от студио 3 на БНТ) и Надя Обретенова от изнесеното студио на "Дондуков" 2.

Вижте запис от церемонията:

Снимки от церемонията вижте ТУК

В специалното предаване "Вторият мандат" можехте да проследите всеки един момент от церемонията по встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова.

В словото си президентът заяви, че години са били посветени на битката за законност и демокрация. Работил е за единение, а гласовете са показали, че обществото ни трябва да се раздели с част от наследеното минало. Извадихме обществото от апатията, като са върнати честните избори, като знаем около принципи градим единството си. В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя, заяви държавният глава. Защото по думите му това е дългосрочната ни мисия, чакат ни много изпитания.

Последваха церемониален салют с 21 топовни изстрела.

След това президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха венци пред Паметника на незнайния войн.

Минути след 11.30 ч. Радев и Йотова влязоха за кратко в храма "Света София".

Около 11.45 ч. двамата пристигнаха пред президентската институция, където разговаряха с част от присъстващите хора и приеха поздравленията им.

Репортерите на БНТ предаваха от различни точки в София, а коментарът беше на военния историк Станчо Станчев и преподавателя по реторика Иванка Мавродиева, както и на анализаторите Боряна Димитрова и Първан Симеонов.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

ВСИЧКО ЗА КЛЕТВАТА НА РУМЕН РАДЕВ И ИЛИЯНА ЙОТОВА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9874 са новите случаи на коронавирус
9874 са новите случаи на коронавирус
Предупреждение за опасно силен вятър и много студено време днес
Предупреждение за опасно силен вятър и много студено време днес