НОВИНИ

С нова наредба засилват контрола над преместваемите обекти в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:54, 21.01.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Регионални
Слушай новината

Проект за нова наредба за преместваемите обекти в София. Заявката е да бъде безкомпромисна към нарушителите. Реформата започна след инцидента с незаконен кабел на павилион, който уби дете през февруари миналата година. С новата наредба ток ще се доставя само след удостоверение за въвеждане в експлоатация. В противен случай дружество, доставило ток, ще бъде глобено с 50 000 лв.

Токът на 134 незаконно свързани обекта в София е бил прекъснат след проверки. Съставени са и актове за премахването на 155 обекта, които все още са в процедура.

"Реално действията, които сме предприели, ще премахнат някъде над 320 павилиона, предстои премахване на редица павилиони, просто има влезли в сила заповеди, очакваме с гласуването на бюджета да стартираме павилиони, които имат влезли в сила производства", каза Здравко Здравков, главен архитект на София.

Оттук нататък контролът ще е още по-затегнат. В историческия център се разрешава поставянето само на щендери за плодове и зеленчуци и за цветя, но изработени по стандарта на Наредбата за градската среда. Мобилните съоръжения като количките за пуканки и царевици пък ще могат да стоят на тротоара или в парковете само между 8.00 ч. и 21.00 ч.

"Забраняваме захранването им с временни връзки на ток, вода и прочие, освен ако тези връзки не са изградени от Столичната общината от съответния район. Алтернативата е автономно захранване - газ, соларна енергия или батерия", каза Георги Георгиев, председател на СОС.

За търговска дейност с мобилно съоръжение без разрешение глобата ще е от 500 до 5000 лева. Предстои проектът на новата Наредба за преместваемите обекти да бъде гласувана в общинския съвет.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навръх Бабинден: Безкръвна операция с робот извършиха лекарите в "Майчин дом"
Навръх Бабинден: Безкръвна операция с робот извършиха лекарите в "Майчин дом"
Напусна ни режисьорката Анна Петкова
Напусна ни режисьорката Анна Петкова