НОВИНИ

Г-7 се ангажира с ликвидиране на пластмасовото замърсяване до 2040 година

ангажира ликвидиране пластмасовото замърсяване 2040 година
bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 16.04.2023
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

Министрите на околната среда и климата от Г-7 обещаха да сложат край на новите пластмасови замърсявания в своите страни до 2040 г., обявиха те в изявление, публикувано в неделя след разговори в Северна Япония. „Ангажирани сме да сложим край на пластмасовото замърсяване с амбицията да намалим до нула допълнителното пластмасово замърсяване до 2040 г.“, се казва в него. Германия, Франция, Канада, Великобритания и ЕС вече са част от многонационална коалиция, която даде същото обещание миналата година.

Това е първият път, когато останалите членове на Групата от седем - Япония, Съединените щати и Италия - поеха ангажимента до 2040 г. Германският екоминистър Щефи Лемке приветства новото обещание на блока срещу пластмасово замърсяване като "амбициозна цел" на пресконференция след двудневните преговори в Сапоро.

Поетапното премахване ще бъде постигнато чрез „насърчаване на устойчиво потребление и производство на пластмаси, увеличаване на тяхната циркулярност в икономиката и екологично управление на отпадъците“, се казва в изявлението. Пластмасовите отпадъци са се удвоили в световен мащаб за 20 години и само 9% се рециклират успешно, според групата на развитите страни на ОИСР. Обединените нации казват, че обемът на пластмасата, навлизаща в океаните, ще се утрои до 2040 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в складово помещение в Благоевград
Пожар горя в складово помещение в Благоевград
Ханкич: Всеки сезон, в който Ботев не играе финал за Купата или не се намира в топ 4, е неуспешен
Ханкич: Всеки сезон, в който Ботев не играе финал за Купата или не се намира в топ 4, е неуспешен