НОВИНИ

Генералният директор на БНР ще проведе онлайн среща с министъра на културата

генералният директор бнр проведе онлайн среща министъра културата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:48, 27.10.2020
Чете се за: 02:38 мин.
У нас

Генералният директор на БНР Андон Балтаков ще проведе онлайн среща с министъра на културата Боил Банов. Това става ясно от отворено писмо, което Балтаков е изпратил до Банов.

"В Министерството на културата липсва осъзнаването за сложност на ситуацията, в която поставихте медийната среда в България и в частност БНР - Българско национално радио, което ръководя", пише Балтаков.

Той уточнява, че е бил поканен за разговор в министерството от сътрудничка на Банов, но в същия час е трябвало да се подложи на PCR тест след среща с доказан носител на COVID-19.

"Помолих Вашата служителка – поради очевидната причина да не се срещам с хора – да проведем телефонен разговор, но тя настоя да бъде среща "някъде по-късно през седмицата" след като излезе резултата ми. В крайна сметка уточнихме да се чуем днес, за да се организира видео-конферентна среща, на която да обсъдим "несъответствията", уточнява директорът на БНР.

Балтаков допълва още, че има един въпрос, който би предопределил насоката на дискусията - дали министър Банов ще оттегли предложения за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, като го замени с проекта изработен от експертната група.

Министерство на културата с позиция за изявлението на директора на БНР

"Колкото до оставката Ви, която поисках в ефира на БНР "Хоризонт" – от опит мога да споделя, че това е личен акт, продиктуван от дълбока самооценка на околната среда, себеуважение и достойнство. Очаквам нашата дигитална среща утре (сряда) в 14 ч", пише в заключение директорът на БНР.

Ето и пълния текст на писмото, който Андон Балтаков публикува в личната си Фейсбук страница:

Министерство на културата

Уважаеми г-н Банов,

Позволявам си да Ви напиша това писмо, защото се опасявам, че в Министерството на културата липсва осъзнаването за сложност на ситуацията, в която поставихте медийната среда в България и в частност БНР - Българско национално радио, което ръководя.

В следобедните часове на вчерашния ден (понеделник), началникът на Вашия кабинет ми изпрати кратко телефонно съобщение изразяващо желание за разговор. Веднага се обадих на изпращащия съобщението номер и след няколко разменени изречения с Вашата сътрудничка провидях диаметрално противоположните ни схващания за реалността в момента.

С уважение и готовност щях да посетя Вашия кабинет вчера в 17:00 часа, но в този час чаках пред лаборатория, за да ми бъде направен третия поред за последните два месеца ПСР-тест, след среща с доказан носител на Ковид-вируса миналата седмица. Все още очаквам резултата.

Помолих Вашата служителка – поради очевидната причина да не се срещам с хора – да проведем телефонен разговор, но тя настоя да бъде среща „някъде по-късно през седмицата“ след като излезе резултата ми. В крайна сметка уточнихме да се чуем днес, за да се организира видео-конферентна среща, на която да обсъдим "несъответствията".

За да се подготвим за този разговор ще посоча, че аз имам един единствен въпрос, който би предопределил насоката на дискусията, а именно дали ще оттеглите предложения за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, като го замените с проекта изработен от експертната група.

Колкото до оставката Ви, която поисках в ефира на БНР "Хоризонт" – от опит мога да споделя, че това е личен акт, продиктуван от дълбока самооценка на околната среда, себеуважение и достойнство.

Очаквам нашата дигитална среща утре (сряда) в 14:00 часа.

Поздрави,

Андон

До 1 ноември директорът на БНР да преосмисли оставката си, очакват от СЕМ

На 21 октомври генералният директор на БНР внесе в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември.

Мотивите: според Балтаков, в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР. Затова Андон Балтаков поиска оставката на министъра на културата Боил Банов.

В последствие, Съветът за електронни медии проведе среща с Балтаков, на която той изложи мотивите, довели до подаване на оставката му. Съветът очаква в посочения от Балтаков срок – 1 ноември, да преосмисли решението си.

Страните се съгласиха, че медийното законодателство има необходимост от цялостна ревизия и в тази връзка ще предоставят позициите си по публикувания за обществено обсъждане проект на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за радио и телевизия (ЗРТ).

БСП и независим депутат поискаха оставката на Боил Банов

След писмото на Андон Балтаков да бъде освободен от длъжност, независимият депутат Красимир Янков поиска да бъдат изслушани в парламента генералните директори на БНР и БНТ. Той настоя и за оставката на министъра на културата заради твърдението на генералния директор на БНР, че е подменил текстове в предложения за обсъждане Закон за радиото и телевизията.

От БСП също поискаха оставката на Боил Банов. От ГЕРБ обясниха, че не приемат ултиматуми в началото на законодателния процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров отпадна на двойки във Виена
Григор Димитров отпадна на двойки във Виена
COVID-19 застигна и гимнастичките
COVID-19 застигна и гимнастичките