НОВИНИ

Георги Граматиков: Много съм щастлив, защото това е медал, който спечелих след тежка травма

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:17, 30.10.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
георги граматиков съм щастлив медал спечелих тежка травма
Снимка: БФ Джудо
Слушай новината

Бронзовият ни медалист от европейското първенство по джудо за младежи до 23 години в Сараево, Босна и Херцеговина Георги Граматиков говори за сайта на БФ Джудо, пред който сподели, че е изключително щастлив от постигнатото си на еврошампионата и спечеленото отличие, което идва след двугодишно лекуване на травма в рамото.

През 2020 година Граматиков вади рамото си, а след усложнения се налага да претърпи две хирургически интервенции, които отложиха завръщането му на татамито до началото на настоящия сезон.

"Много съм щастлив, защото това е медал, който спечелих след тежка травма, отнела ми 2-годишно възстановяване. Излязох много подготвен и максимално мобилизиран. А в най-важната среща нямах никакви нагласи или излишни мисли, които да ме обременяват. Просто показах, това на което съм способен. На подобни форуми няма лесни съперници, а всяка среща е трудна сама по себе си", заяви Граматиков, който грабна бронза в категория до 81 кг след успех в малкия финал над миналогодишния бронзов медалист Бенедик Тод от Унгария.

За 22-годишния български джудист това е първо отличие в кариерата му, но въпреки това той с усмивка споделя, че сега е бил неговият момент.

"Явно сега е дошъл моментът. Джудото е единственият спорт, с който съм се занимавал и много ми харесва, защото те учи на дисциплина, уважение и най-вече уважение към съперника. Първото нещо, на което са ме научили, е да бъда добър човек. Не може да си лош и да побеждаваш", споделя Граматиков, който се очертава като новия ни представител при 81-килограмовите, където до миналия сезон се състезаваше и най-добрият ни джудист Ивайло Иванов.

Георги има и сестра, Снежана, която е с пет години по-малка от него и вече има медали от международни състезания.

"Аз ѝ давам съвети, но тя не слуша, защото мисли, че я критикувам. Затова вкъщи не си говорим на тема джудо", разкрива младият джудист.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниил Медведев мина и през Шаповалов, за да триумфира с титлата във Виена
Даниил Медведев мина и през Шаповалов, за да триумфира с титлата във Виена
Борисов: Политическите сили да поемат отговорност и да се разберат за приоритетите
Борисов: Политическите сили да поемат отговорност и да се разберат за приоритетите