НОВИНИ

Георги Петков остава третият най-възрастен активен футболист в Европа

Проучването е на сайта totalfootballanalysis.com, според който по-възрастни от родния страж са единствено японската легенда Казуйоши Миура и босненецът Драган Йолович

георги петков остава третият възрастен активен футболист европа
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:57, 02.01.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Вратарят на Славия Георги Петков към началото на 2024-а година остава третият най-възрастен активен професионален футболист в Европа, пише сайтът totalfootballanalysis.com.

Пред него са само японската легенда Казуйоши Миура и босненецът Драган Йолович, който се състезава във второто ниво на родината си.

Сайтът обяснява как средната възраст на футболистите, които играят на най-високо ниво се е вдигнал с близо 4,7 години от 2000-а година до момента. Ако преди 23 години топ-клубовете в Европа са се разделяли с професионалисти около 30-ата им година, то сега в Шампионската лига редовно могат да се видят над 33-годишни титуляри.

В проучването се добавя още, че за да стане този процес факт, подпомагат изграждането на хранителни режими, подобряването на рехабилитацията и възстановяването в топ-клубовете, професионалното отношение, както и качеството на живот в страните в света глобално.

В другата графа е проверката на активността на най-възрастните професионални футболисти. Без никакво съмнение рекордьор №1 и най-възрастен професионален футболист е Казуйоши Миура. 56-годишният японски нападател в момента носи екипа на португалския втородивизионен Оливейрензе.

Босненският централен защитник Драган Йолович е на 47 години, роден на 14-и март 1976-а година, което го прави само с две седмици по-възрастен от Георги Петков. Йолович е прекарал по-голямата част от кариерата си във второто ниво на Босна и Херцеговина, където се подвизава и към момента, а през изминалата есен записа 16 мача, в които вкара и един гол.

В същото време Георги Петков отдавна е наясно, че ролята му в Славия е по-скоро мотивираща, но въпреки това през изминалия полусезон опитният страж записа участие в мач от Първа лига, когато влезе от пейката в последните секунди при гостуването на "белите" в Пазарджик на Хебър.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преследването в Стара Загора: Мъжът е починал след принудителното му изваждане от автомобила
Преследването в Стара Загора: Мъжът е починал след принудителното му изваждане от автомобила
Министърката на отбраната Виола Амхерд положи клетва като президент на Швейцария
Министърката на отбраната Виола Амхерд положи клетва като президент на Швейцария