Глобиха незаконно къмпингуващи на Северното Черноморие

от БНТ
13:00, 28.06.2020
7753
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Започнаха проверките за незаконно къмпингуване по Северното Черноморие. След редица подадени сигнали, полицията и общинската администрация на Бяла провериха плажа Карадере. Съставени са актове на част от нарушителите. Забраната за палатки и каравани, извън определените за това места, влезе в сила след промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие през юли 2019 година.

Карадере е едно от малкото места по българското Черноморие, останали незастроени. Мястото е труднодостъпно и е предпочитано от любителите на дивото къмпингуване. Мария Лалева е от София, но всяко лято почива тук на палатка.

"Хората искат да къмпингуват по този начин! Виждате и зад мен! Въпросът е да бъде направено, както трябва с регламент!", заяви Мария Лалева.

Почиващите тук не се притесняват от санкции. Убедени са, че държавата не може да налага глоби, щом не е създала условия за диво къмпингуване по Черноморието. А на Карадере няма сметоизвозване, ток и вода. Това лято почиващи са донесли химическа тоалетна.

"За да може да бъде наистина санитарно, хигиенно и правилно както трябва! Има много хора, които просто го правят и дори в гората, знаем го! Проблем е! Ние обаче правим почистване всяка година и всяка година Карадере на следващия сезон е абсолютно чисто!", казва Мария Лалева.

От Община Бяла заявиха, че плажът не може да се ползва за къмпингуване, защото терените зад него са частна собственост.

Деян Янчев - зам.-кмет в Община Бяла: Винаги се стига до една задънена улица. Самите собственици трябва да решат какво да правят с тях.

Част от къмпингуващите на Карадере са глобени. Актовете са между 500 и хиляда лева.

Деян Янчев - зам.-кмет в Община Бяла: На плажната ивица има разположени над 40 броя каравани, кемпери, което е забранено на този вид плажове за природосъобразен туризъм.

Съвместните акции на полицията и общинската администрацията на Бяла срещу нарушителите в района ще продължат през цялото лято.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Още един голям ремонт в София: затварят част от улица Монтевидео
Още един голям ремонт в София: затварят част от улица Монтевидео
Над 10 милиона заразени с COVID-19 по света
Над 10 милиона заразени с COVID-19 по света