НОВИНИ

Големият концерт в столицата на Европа: Музиката на Лили Иванова като мост към големия свят

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
22:15, 08.03.2024
Чете се за: 05:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Силни емоции и продължителни аплодисменти - с това ще се запомни концертът на Лили Иванова в Брюксел. Сред публиката освен много българи бяха и чуждестранни политици и дипломати. Вижте повече в репортажа на Петър Георгиев...

В центъра на Брюксел още е светло. Пред зала “Флаже” пристигат хора. Рано е. Може би твърде рано. До големия концерт остават два часа. Но те нямат против да почакат. Всъщност са го чакали цял живот.

БНТ: Кои са ви любимите спомени с Лили Иванова?

- "Песните й. Ние обичаме песните й."

- "Тогава с приятели, любовници, какво да кажем…"

- "Идол. Аз откакто си знам Лили Иванова, Лили Иванова - това е."

- "Аз бях сигурно на 15 години, като я гледах на живо."

БНТ: Къде?

- "Беше по нашия край, Силистренско. В Главиница беше."

- "Нейните песни ми носят нещо родно. Нещо чисто. Нещо, което трябва да продължава да се развива. Тази култура песни трябва да продължават да се развиват в България. Точно това е стилът, който не трябва никога да го загубва България."

Стъмва се. Извива се опашка. Събират ги вълнението, носталгията, сладко-горчивият вкус на годините далеч от дома. Тук е и евродепутатът Ева Мария Попчева. Тя също е българка, но представлява испанска партия.

"Лили Иванова е известна извън границите на България. Дори когато говорите с хора с Испания, в Белгия, навсякъде в Европа, това е едно от имената от нашата попкултура, които хората наистина знаят. Прекрасно е, че тя е тук с нас тази вечер", казва Ева Мария Попчева - евродепутат от "Обнови Европа"/Ciudadanos.

- "В Белгия всичко, което е българско, им е страшно голяма любов. Дойде ли български театър, хората имат нужда от култура. Жадни са за всичко, което ни дърпа към вкъщи, което не е тук."

- "С нейните песни пораснахме, много обичаме нейните песни. Гордеем се с нея. И мисля, че гласът й я прави все по-млада и по-млада."

- "Не можах да спя цяла вечер от вълнение. Чакам го с нетърпение."

- "Аз ще я видя за първи път на живо. Виждала съм я по телевизията, но това е огромна тръпка."

- "Тя на колко години е - на 82, 83? Концерт. Къде? Кой ще го прави това нещо? Ще има ли други?"

И ето я. Излиза и пее цяла вечер, заобиколена от своите музиканти. А пред тях стотици снимат, пригласят или звънят на близки, та да могат и те да чуят. Усеща се повече като стадион, отколкото като зала. И дори онези, които не знаят текстовете наизуст, няма да забравят тази нощ.

"Никога преди не съм аплодирала представление толкова дълго. Не си представях, че имате подобен артист. Тя е невероятна", казва Латифа Айт-Баала - член на брюкселския парламент.

"Аз избрах “Студио 4” заради прекрасната акустика. Сградата е културно наследство на Белгия. Мислех си, че 750 места ще са повече от достатъчно. Но Лили Иванова напълни цялата зала. Това показва как музиката обединява и че тя е непреходна. Нейната енергия, нейната страст са много впечатляващи. Лили Иванова е българската Тина Търнър", каза Дидрик де Схатцен - генерален секретар на АЛДЕ.

Така ще я запомнят и една дузина политици, посланици и представители на белгийски институции. Те бяха в залата по покана на евродепутата Илхан Кючюк, инициатор на концерта. А в четвъртък столицата на Европа почете Иванова с награда в историческото кметство на площад “Гран плас”.

"Там, където Лили Иванова присъства, означава, че присъства и България. Наистина го вярвам, защото Лили Иванова през годините показа на четири поколения български граждани, че тя е непреходна. Изкуството, културата, песните са непреходни и могат да бъдат огромен портал към външната политика на България", заяви Илхан Кючюк - евродепутат от "Обнови Европа"/ДПС.

"Детелини", "Ветрове", "Камино"... - музиката ѝ е мост към големия свят. Свързва миналото и настоящето. Лекува счупеното.

"Аз я свързвам с единството на България. Въпреки че имаме големи разлики в страната, което е нормално, всички харесват Лили Иванова. Не съм срещала човек, който да не я харесва и нейната музика. Тя е обединяващ характер. Винаги с такова усилие продължава да прави музика. Това е важно като мотивация за новите поколения, за младите хора", казва още Ева Мария Попчева - евродепутат от "Обнови Европа"/Ciudadanos.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сбиване в Центъра за бежанци в столичния квартал "Овча купел"
Сбиване в Центъра за бежанци в столичния квартал "Овча купел"
Златислава Чуканова победи европейска шампионка на олимпийската квалификация по бокс
Златислава Чуканова победи европейска шампионка на олимпийската квалификация по бокс