Голямо езеро в Турция пресъхна напълно заради глобалното затопляне

от БНТ
16:32, 05.09.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
голямо езеро турция пресъхна напълно заради глобалното затопляне
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Голямо езеро в централната част на Турция, провинция Коня, пресъхна напълно заради ефектите от глобалното затопляне и безотговорното напояване за селското стопанство, съобщиха експерти.

По думите им коритото на езерото е толкова сухо, че дори автомобили могат без проблем да се движат върху него, съобщи в. "Сабах".

Още през 2019 г. природозащитници проведоха акция по повод ситуацията с обезсушаването на езерото (на снимката) и алармираха, че то може да изчезне напълно заради ефектите от глобалното затопляне.

Според Тахир Налбантчилар, професор по геология в университета в Коня, езерото е било важно водно тяло, което е поддържало околната среда както екологично, така и икономически, както и е било естествена среда на няколко вида растения и животни.

Според Налбантчилар езерото е имало сухи периоди и в миналото, когато е било изложено на риск от изсъхване, но винаги е успявало да се възстанови.

„Можем да видим последиците от изменението на климата и глобалното затопляне при езерото Акшехир. В края на краищата, то се е поддържало от валежи и други източници на вода, които се вливат в езерото. Но не само климатичните промени причиниха това. Малки изкуствени езерца, които бяха създадени за напояване на земеделските земи, изградените прегради на потоците, различни сгради пресушиха малките, но значителни потоци, които захранваха езерото“, обяснява Налбантчилар.

Той посочи изкопаните от местните кладенци като друга причина за пресъхването на езерото. По думите му кладенците ставали все по-дълбоки – при често срещана дълбочина от 20 м през годините, сега те са достигнали до 150 м.

Като изброи необходимите стъпки за съживяване на езерото, професорът изрази съмнение, че вече може и да е прекалено късно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нинова: Едва ли е работа на служебен кабинет да се занимава с политически проекти
Нинова: Едва ли е работа на служебен кабинет да се занимава с политически проекти
Хаджигенов и Бабикян не изключват преговори с други формации за изборите
Хаджигенов и Бабикян не изключват преговори с други формации за изборите