НОВИНИ

Григор Димитров vs топ 10

За първата ни ракета предстои мач с водача в схемата на турнира в Мадрид Карлос Алкарас

григор димитров изкова труден успех щруф първия мач маями
bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 29.04.2023
Чете се за: 05:12 мин.
Спорт

Григор Димитров победи Грегоар Барер на старта на участието си на сингъл на Мастърса в Мадрид. Хубава вест за него. Ако погледнем към схемата на турнира в испанската столица обаче, ще разберем, че всъщност ситуацията тепърва става доста сложна.

За първата ни ракета предстои мач с вундеркинда Карлос Алкарас. Деветнадесетгодишният испанец е поставен под номер 1 в схемата, а понастоящем заема втора позиция в световната ранглиста. Което е отличен повод да опишем постиженията на Григор Димитров срещу тенисисти от топ 10 през годините. При това - старателно.

Откакто е в елита на световния тенис, хасковлията е изиграл 106 мача срещу тенисисти, които в момента на срещата между двамата са били сред първите 10 в света. Има 31 победи, което означава, че процентът му на успеваемост е малко над 29%. От 2012 година насам неизменно Григор успява да спечели поне по веднъж срещу най-добрите в този спорт, като най-значителен брой успехи има през паметната за него 2017 - 8.

Първата победа срещу топсъстезател идва на турнира в Маями, където на твърда настилка Димитров надделява над седмия тогава в света чех Томаш Бердих. И това не е толкова учудващо - 22 от споменатите 31 победи са именно на хард кортове - било то на открито или в зала. Седем от победите му са на клей, а едва две са на трева, като любопитното е, че и двете са през 2014 - на турнира Quееn's, където отстранява третия в света Стан Вавринка и на свещените кортове в Уимбълдън, където е победен в знаменит 1/4-финал местния любимец Анди Мъри.

2014 година е и единствената, в която Григор постига победи срещу тенисисти от топ 10 на трите различни настилки. През 2017 и осемте му успеха са на твърди кортове - 3 в Бризбън в Австралия в самото начало на сезона и 5 в Лондон в самия край на заключителния Мастърс на ATP, който и до ден днешен си остава най-сполучливият турнир за българина. В тази година Григор успява да се справи с Милош Раонич, Кей Нишикори, Пабло Кареньо Буста, Джак Сок и по два пъти с Давид Гофен и Доминик Тийм. Вече уточнихме, че Карлос Алкарас към днешна дата заема второто място в ранглистата на мъжкия тенис.

Досега в кариерата си първата ни ракета два пъти е сломявал тенисист, който е бил втори в света - през 2016 елиминира съпротивата на Анди Мъри в Маями, а през 2021 отстрани Даниил Медведев на Мастърса в Индиан Уелс - и двете победи идват на територията на Съединените Щати. Само веднъж Григор е побеждавал действащ номер 1 в ранглистата, но - забележете - това се случва точно преди 10 години в Мадрид, когато лидер при мъжете е Новак Джокович. Срещу останалите двама от голямата тройка - Рафаел Надал и Роджър Федерер - Димитров също може да се похвали с гръмки победи - Матадора е повален в Китай през 2016, когато е четвърти в света, докато Маестрото (номер 3) отстъпва на "Артър Аш Стейдиъм" в Ню Йорк през 2019 в 1/4-финален мач от Откритото първенство на Съединените Щати. Хасковлията четири пъти е надигравал Стан Вавринка, докато швейцарецът неизменно е част от топ 10. През 2023 до момента българинът има 1 победа от подобен калибър - тя дойде на турнира в Ротердам срещу поляка Хуберт Хуркач.

Доста богата визитка. Да се надяваме, че тя може да стане още по-пъстра съвсем скоро.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин е бил нападнат в Судан, по-късно е евакуиран
Българин е бил нападнат в Судан, по-късно е евакуиран
Гимнастикът Здравко Добрев в предаването "Аз съм"
Гимнастикът Здравко Добрев в предаването "Аз съм"