НОВИНИ

Халил Летифов, ДПС: Да имаш съмнения коя е родината на г-н Карадайъ и всички турци е тежко непознаване на ситуацията

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 19.08.2021
10450
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Остри реплики имаше вчера по време на консултациите с ДПС при президента Румен Радев. Причината за напрежение между държавния глава и лидера на движението Мустафа Карадайъ стана въпросът за гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Темата в "Денят започва" коментира Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Разговорът тръгна още от напускането на г-н Карадайъ на Консултативния съвет за национална сигурност като причината беше гражданството на Кирил Петков, поставено на самия съвет, което е било тема извън дневния ред, обясни Летифов.

Не разбирам тази изнервеност, която демонстрира президентът Радев вчера. Да имаш съмнения коя е родината на г-н Карадайъ и всички турци и мюсюлмани е тежко непознаване на ситуацията на самия български народ. Българският народ преодоля заедно тези мрачни времена отпреди 1989 г. За нас тази тема е изключително чувствителна и никой не може да поставя под съмнения лоялността и любовта на всички етнически групи към нашата родина България, обясни Летифов.

На въпроса защо е важно да се знае има ли един министър двойно гражданство, депутатът от ДПС отговори, че това е заради закона, който повелява категорично и важи за всички български граждани.

Нямаме нищо лично към министър Петков, става въпрос само за спазването на закона, подчерта Летифов.

Радев: Атаката срещу Кирил Петков цели да постави под въпрос легитимността на актовете на служебния кабинет

Той допълни, че анти ДПС риторика има не от днес и вчера, а през последните 25 години. Само че тази анти ДПС риторика няма да реши кризите, включително и политическата, която ние виждаме, убеден е депутатът от ДПС.

Ако тези консултации имаха за цел най-малкото да произведат възстановен диалог, шанс за съставяне на правителство, по този начин този шанс бива торпилиран и надеждите за съставяне на правителство всъщност клонят към нула. Това е видимият резултат за политическото лицемерие, за което ние говорим, допълни Летифов.

Относно необходимостта от актуализация на бюджета, той обясни, че ДПС ще участва активно в обсъжданията, тъй като определено има нужда да се прегледат финансите.

След съставената комисия от НС вчера, ще има вече нормална работа по бюджета. Но ние празен чек да подпишем и да не се ясни къде отиват тези разходи - ние няма да се съгласим, категоричен е депутатът от ДПС.

След консултациите при президента: ДПС ще подкрепят кабинет, но не безусловно

По темата дали е възможно съставяне на правителство Летифов изтъкна три важни акцента:

  • нуждата от редовно правителство, което да поеме своята отговорност и да се справи с кризите, които ще се усилват
  • чисто математически - конструктивният елемент, който към този момент не е особено обещаващ не на последно място - ако тези втори консултации имаха за цел да възстановят диалога и
  • наистина да се потърси това решение, което е важно за страната, всъщност резултатът е съвсем различен

Втори ден на консултации: Ще има ли компромис за кабинет или следват нови избори (ОБЗОР)

Очакваме да видим какво ще е поведението на парламентарните групи в НС след завъртането на рулетката, допълни Летифов.

Нормалността в политиката отсъства категорично - виждаме едно противопоставяне с език на омразата и поставяне на едни разделителни линии в българското общество, от които ние категорично нямаме нужда, каза в заключение депутатът от ДПС.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от темите в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът Явор Сидеров: Ако трябва да се търси грешка, тя е в договора на Тръмп с талибаните от 2020 г.
Журналистът Явор Сидеров: Ако трябва да се търси грешка, тя е в договора на Тръмп с талибаните от 2020 г.
Румен Гечев: БСП има най-големи шансове да състави правителство
Румен Гечев: БСП има най-големи шансове да състави правителство