НОВИНИ

Няма опасност пожарът край Югово да обхване близките населени места

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 19.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Няма опасност големият пожар край село Югово, който гори вече седмица, да достигне до близките населени места. И днес пожарникари, военни и доброволци влязоха в труднодостъпната планинска местност, където бошува стихията.

В следобедните часове по въздух отново помагаше хеликоптер Кугър. Местните хора обаче настояват, в борбата в огъня да се включи допълнителна летателна техника.

Огънят е напълно овладян от страната на Нареченски бани, днес усилията са в посоката към село Югово. Истинската битка с огъня е в самата гора. Всички екипи днес продължават да изграждат просека, която да обгради селото, тя трябва да е с дължина 8 километра.

Тази нощ над района е валял дъжд, който също е улеснил работата на терен. Заради него огънят е паднал в по-ниските части на стръмния терен, което даде възможност на пожарникарите днес да го локализират и по периметъра, обясни главен инспектор Димитър Бришимов, който ръководи екипите от пожарникари, военни и доброволци.

Над 170 души и днес продължават битката с огъня.

Военните хеликоптери също не спират работата си, при необходимост има готовност от включването на допълнителна въздушна техника.

Военнослужещите действат в две направления. Първата група е съсредоточена в района на връх Бухлава за ограничаване и недопускане на огъня към с. Югово, а втората участва в гасенето на пожара в района на връх „Божево име”.

В дейностите отново се включва и устройване на просеки с цел ограничаване и разпространяване огъня.

Военнослужещите изпълняват своите задачи в труднодостъпна планинско-гориста местност, при високи температури, голяма надморска височина и сложна обстановка, допълват от министерството на отбраната.

"За седми ден 297 военнослужещи участват в дейностите по гасенето на пожара. Появи се един нов пожар, затова сме днес в район, различен от мястото, където бяхме в продължение на шест дена", обясни майор Емил Григоров - началник на административното отделение на артилерийския полк.

Денят за пожарникарите започна с инцидент. Двама от тях, напът за пожара, катастрофираха край Бачково, бързайки да сменят колегите си. Причина за станалото е неправилно изпреварване. Леко пострадал е един от огнеборците.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Гечев: БСП има най-големи шансове да състави правителство
Румен Гечев: БСП има най-големи шансове да състави правителство
Доц. Ангел Кунчев: Вече сме в разгара на четвъртата вълна
Доц. Ангел Кунчев: Вече сме в разгара на четвъртата вълна