НОВИНИ

Харис и Тръмп в опит да спечелят Пенсилвания

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:45, 15.10.2024
Чете се за: 04:20 мин.
САЩ
америка напрегнато очакване дебата камала харис доналд тръмп
Снимка:
Слушай новината

Остават точно три седмици до президентските избори в САЩ. Резултатът от тях се очаква със затаен дъх в целия свят, и зависи от много фактори.

От седемте колебаещи се американски щата, Пенсилвания и най-важният, защото има най-много гласове в електоралния колеж, който избира президента. Според социологическите проучвания след телевизионния дебат между двамата кандидати, Камала Харис е спечелила преднина пред Доналд Тръмп с около 4 пункта. Разликата обаче е малка. И може лесно да се обърне, затова и двамата хвърлят много средства и усилия в кампанията в този щат. Преди 4 години Пенсилвания беше спечелена от демократа Джо Байдън.

Двамата кандидати за президент на Съединените щати агитираха пред привърженици в Пенсилвания в опит да спечелят 19-те електорални гласа на щата. В Ери Камала Харис атакува опонента си за изказванията му за вътрешните врагове и използването на военна сила в страната.

"Сред нас има лоши хора, сред нас има болни хора, радикални леви лунатици", каза Тръмп в интервю в неделя.

"Той говори за врага в нашата страна. Той говори за това, че смята за враг на страната ни всеки, който не го подкрепя или не се подчини на волята му. Това е сериозен проблем. Той казва, че ще използва военните, за да ги преследва", заяви кандидатът за президент на Демократическата партия в САЩ Камала Харис.

Доналд Тръмп ухажва избиратели в кметството в Оукс в покрайнините на Филаделфия. Събитието беше белязано от няколко прекъсвания, тъй като поне двама души се нуждаеха от медицинска помощ, след като припаднаха. Бившият президент се фокусира върху икономиката и любимата му тема - заплахите отвън.

"Вие зададохте още един въпрос за безопасността, а също и за работните места по-специално на чернокожото население и испаноговорящото население. Когато милиони хора се изсипват в страната ни, те имат опустошителен ефект върху чернокожите и испаноезичните семейства повече от всички други", каза кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп.

Снимки: БТА

Анализатори смятат, че Харис трябва да спечели цветнокожите мъже, чиято подкрепа може да се окаже решаваща. Щабът на Харис, а също и бившият президент Барак Обама, изразиха сериозни опасения за нагласите сред мъжете афроамериканци.

"Въпреки че в миналото чернокожите мъже са подкрепяли демократите, включително Байдън и Обама, с наистина високи проценти, важно е да се признае, че те не са монолит и тяхната подкрепа трябва да бъде спечелена с политика, реторика и думи, които им говорят нещо", коментира Чандлър Джеймс, преподавател по политически науки в Университета на Орегон.

В опит да следва тази стратегия, кандидатът за президент на Демократическата партия публикува нови политически предложения, насочени към чернокожите мъже, които включват опрощаване на заеми за малък бизнес и достъп до нова законна индустрия за марихуана за развлечение.

Проучване на телевизия Ей Би Си и института Ипсос сочи, че засега Камала Харис изпреварва опонента си в предпочитанията на избирателите. 49% от регистрираните гласоподаватели подкрепят вицепрезидента, а 47 на сто са за Доналд Тръмп.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови искове за сексуално насилие срещу Шон "Диди" Комбс, включително от непълнолетен
Нови искове за сексуално насилие срещу Шон "Диди" Комбс, включително от непълнолетен
Държавният глава Румен Радев награди с Почетния знак на президента дейци на военната авиация
Държавният глава Румен Радев награди с Почетния знак на президента дейци на военната авиация