НОВИНИ

Хавиер Ибаниес пред БНТ: Голямото ми желание е да стана олимпийски шампион (ВИДЕО)

хавиер ибаниес бнт голямото желание стана олимпийски шампион видео
bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 14.01.2024
Чете се за: 06:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Натурализираният кубински боксьор Хавиер Ибаниес даде интервю за предаването "Арена спорт" в началото на олимпийската 2024-а година, в която пред талантливия състезател има една единствен цел - златен медал от Игрите в Париж.

В момента Ибаниес е с останалите състезатели от националния отбор на подготвителен лагер на Белмекен, където кубинецът споделя, че се чувства много щастлив заради страхотните условия. Самият той вярва още, че пристигането му в България има основна заслуга за това кариерата му да върви нагоре в последните годините

"Винаги съм много щастлив, когато сме на Белмекен, защото условията тук са страхотни. Няма проблеми засега, отборът е почти пълен и се готвим заедно. Не мога да се оплача от нищо, всичко минава по план. Условията, които имаме са отлични. Президентът на федерацията Красимир Инински е осигурил всичко нужно. Целият отбор търпи развитие, това се вижда и по мачовете ни", започна Ибаниес.

"Със сигурност формата ми върви нагоре, откакто съм тук. Аз започнах да се боксирам в Куба, но там трябваше да оставя бокса за около година поради лични причини. Това тотално ме извади от форма, но откакто съм в България отново съм този състезател, който искам. Голяма вина за това има федерацията", каза още той.

Роденият в кубинския град Матансас състезател говори и за работата с треньора на националния отбор по бокс и негов сънародник - Жоел Арате, както и за вътрешната конкуренция в тима ни.

"Жоел Арате е много опитен треньор. Беше също и в националния отбор на Куба, познавам го добре. Винаги работи с голямо желание, той е максималист и винаги иска от нас да сме на най-високо ниво. Иска резултати", споделя Ибаниес.

"Определено има конкуренция в отбора. Сега ни предстоят две олимпийски квалификации през първата половина на 2024-а. Очакваме Радослав Росенов, Рами Куин, Йордан Морехон и Кристиян Николов също ще се класират за Олимпийските игри. Те тренират здраво и заслужават да спечелят квоти" допълва боксьорът.

Малко повече от половин година преди Олимпийските игри в Париж Хавиер Ибаниес е единственият български боксьор при мъжете със спечелена квота за най-големия спортен форум, като той разкрива, че е горд от това си постижение, но в момента е фокусиран изцяло върху турнира във френската столица, където голямата му цел е златният медал.

"Горд съм от това постижение, класирах се още от първия си опит на квалификационен турнир през миналата година. Сега се надявам и останалите, които изброих преди малко да стигнат до този форум. Аз отивам за златния медал в Париж. Фокусът ми е изцяло върху това. През тази година има няколко много важни състезания - европейското първенство и олимпийските игри. И на двете ще се стремя към златото, но най-вече във Франция. Подготвям се много сериозно. Вярвам, че мога да стигна до нещо голямо на Игрите. Отивам за златото", коментира натурализираният кубинец.

Златният ни медалист от Европейските игри в Полша 2023 разказа малко повече и за съперниците, срещу които потенциално може да се изправи в Париж.

"Познавам голяма част от боксьорите, които мога да срещна в Париж. Има хора от почти всички континенти. Силни боксьори с различни стилове. Всеки ще е подготвен добре. Състезателите от Узбекистан са много силни, също така от Куба и САЩ - боксьорите от тези страни имат невероятни качества. Но аз се готвя да победя всеки един от тях. Ще дам максимума. Със сигурност съм много концентриран и фокусът ми е първото място", категоричен е състезаващият се България боксьор.

"Няма да се учудя, ако срещна и кубинец. Не мога да кажа, че ще е по-трудно. Ще бъде като всеки един мач. Не трябва да има сантименти, аз се състезавам за България. Често се боксирам и срещу българи на вътрешните турнири, така че за мен не е проблем, че ще срещна кубинец", споделя Ибаниес.

"Вероятно единствената причина, поради която мога да съжалявам, че съм в България, е семейството. Те са далеч от мен. В началото ми беше трудно да се адаптирам, но сега се чувствам отлично тук. Приятелката ми е българка. Чувствам се отлично тук", признава още той.

Накрая Хавиер Ибаниес разкри и какво е неговото лично пожелание за 2024-а година: "Нека стана олимпийски шампион, това е голямото ми желание".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тихомир Иванов пред БНТ: Основните ми цели за тази година ще бъдат европейското и Париж 2024 (ВИДЕО)
Тихомир Иванов пред БНТ: Основните ми цели за тази година ще бъдат европейското и Париж 2024 (ВИДЕО)
След мразовитото утро - кога започва затопляне - очаква ли ни сняг
След мразовитото утро - кога започва затопляне - очаква ли ни сняг