НОВИНИ

Георги Илиев-Майкъла в предаването "Зала на славата"

георги илиев майкъла предаването зала славата
bnt avatar logo
от БНТ
13:43, 14.01.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Легендарният бивш футболист на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла е поредният гост в предаването "Зала на славата", в което той разказа за своите успехи с "червената фланелка".

Футболният път на централния бранител тръгва от родната Банкя, където в бива забелязан в една контрола срещу тима на Септември (б.р. ЦСКА "Септемврийско знаме"), след която бива поканен на проби в столичния тим.

"Аз съм от Банкя и по мое време там имахме единствено един басейн и едно игрище, така че беше или плуване, или футболът. Нямахме и много развлечения и затова може би се ориентирахме така към спорта, чрез който освен това имахме възможност да излезем от Банкя и да дойдем в София. Случи се така, че играхме една контрола срещу Септември (б.р. ЦСКА "Септемврийско знаме"), в която ние спечелихме с 2:1 и след месец ме поканиха на проби при тях. Играехме на една сгурия, но всички бяхме обединени от мечтата да стигнем до "Народна армия" (б.р. "Българска армия")", спомня си Майкъла.

В началото на Илиев му е трудно да се наложи в състава на ЦСКА, а на 21-годишна възраст той получава и тежка контузия, която е била на косъм да прекрати кариерата му. След травмата си защитникът за кратко носи екипа на Сливен преди през 1980-а година да се завърне на "Българска армия, където се превръща в една от основните фигури в отбраната на тима.

С екипа на "червените" защитникът става трикратен шампион на България (1980/81, 1981/82 и 1982/83), а освен това печели и Купата на България през сезон 1982/83. В допълнение Георги Илиев играе за ЦСКА при знаковите успехи в Европа над европейските шампиони Нотингам Форест и Ливърпул, както и отстраняването на отбори като Реал Сосиедад и Монако.

"Спомням си, че бяхме на лагер в Приморско, когато Паро Никодимов ни каза: "Какво може да загубите от мача срещу европейски шампиони? Освен да ги биете друго няма какво да стане". Всички мечтаехме за тези двубои и бяхме много сериозно подготвени. Физически не отстъпвахме по нищо на европейските отбори, което беше много важно", разказва Георги Илиев.

Цялото предаване "Зала на славата", посветено на Георги Илиев-Майкъла, гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коклюшът се завръща в Европа
Коклюшът се завръща в Европа
35-годишен мъж е в безсъзнание след инцидент на Витоша
35-годишен мъж е в безсъзнание след инцидент на Витоша