Хиляди ваксини с изтичащ срок на годност в Благоевград

от БНТ
18:45, 22.09.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Хиляди ваксини с изтичащ срок на годност отново застояват в РЗИ-Благоевград. В края на месеца голяма част от тях ще са негодни за употреба.

На този фон едва 16% от живеещите в областта са напълно ваксинирани, а в имунизационните пунктове отчитат слаб интерес.

Няколко хиляди дози от всички видове ваксини в РЗИ-Благоевград скоро ще станат негодни.

"Едни изтичат до края на месеца, други до октомври. Министерството на здравеопазването има договорка да дари ваксини на Република Северна Македония, една част от тях ще се продават, така че да не се стигне до изхвърляне на този ценен продукт, който само допреди няколко месеца беше изключително дефицитна стока", заяви д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград.

В имунизационните пунктове в региона желаещите да се ваксинират са намалели наполовина спрямо летните месеци.

"Чувам най-често мотива – "имам много заболявания, може нещо да ми стане", ами аз да попитам, какво ще стане, ако се разболееш от COVID, тогава с какви лекарства ще бъде лекуван този човек и кои ще са лекарите, които ще го лекуват. Има случаи, на които хората, близките са починали и казват, аз не съм убеден, че трябва да си направя ваксина", допълни д-р Павлин Янкулски, ваксинационен кабинет в РЗИ-Благоевград.

Над 250 души в областта се лекуват в COVID отделения. В няколко болници от вчера са разкрити допълнителни легла. Голяма част от хората остават скептични относно ваксините.

"От няколко хиляди души, които са минали през имунизационния кабинет няма нито един с тежки оплаквания. Няма нито един починал. Смятам, че ваксините са безопасни и аз съм убеден в това нещо", каза още д-р Павлин Янкулски.

Ако ниското ниво на ваксинация у нас се запази, това несъмнено ще се отрази негативно на туризма и крехката ни икономика, допълни д-р Янкулски.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
25 деца на медици и учители у нас са останали сираци заради COVID-19
25 деца на медици и учители у нас са останали сираци заради COVID-19
Финалът на Държавното първенство по баскетбол на колички е на 3 октомври
Финалът на Държавното първенство по баскетбол на колички е на 3 октомври