НОВИНИ

Хижа "Рилски езера" опроверга информацията, че са отказали достъп заради куче

Айше Сали
от Айше Сали
17:22, 20.09.2021
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Представете си, че сте в планината с кучето си. Надига се буря. Стигате до хижа, но не ви пускат да влезете. Заради кучето. Редно ли е това? Случаят на отказ на подслон от страна хижари край Рилските езера предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Журналистът Мира Добрева и редакторът на "България в 60 минути" Десислава Христозова са потърпевшите от грубото отношение. Те са прекарали близо час навън - на дъжда и гръмотевиците. Ето и тяхната история.

След разходка до Рилските езера част от екипа на предаването "Отблизо" се отправя по пътя надолу. Застигнати са от буря, а в този момент използването на лифта е невъзможно. Затова решават да изчакат в единствената хижа по маршрута. Но се оказва, че ако искат да влязат вътре, трябва да оставят домашния любимец навън.

"Аз тук не съм в ролята на съдник и не съм от хората, които биха казали какво трябва или не трябва да бъде или какви са разпоредбите на РЗИ къде трябва да бъдат домашните любимци по време на буря. Ние не можем да ги оставим сами в планината и да се спасим ние, човеците. Нали? Тук искам да кажа, че е изместена основната идея за човечността що се отнася до хижарите. Сякаш те станаха повече печалбари, отколкото човеци и това ме притеснява. Затова написах този пост", каза Мира Добрева.

"Бяхме ходили пет часа до езерата. Бяхме уморени, гладни. Искахме да се приберем. Но момчето от лифта каза: идете до хижата, те ще ви приютят, докато стане време да слезете до долу. Аз влязох вътре да попитам, да помоля. Попитах: можем ли да влезем, да седнем, ще държим кучето в скута си, изобщо няма да докосва нищо ваше. Те казаха: не, има си правила. Ще мина проверка - на Рилските езера, в буря. Не може! Отивайте навън с кучето! След това ние влязохме в един коридор, в който поне да сме на сухо, ако не друго", каза Десислава Христозова.

Отказът е последван от съобщение до мейла на хижата и тяхната страница във Фейсбук.

"Аз очаквах да кажат: Извинявайте, станало е недоразумение. Винаги сте добре дошли при нас! Това не се случи. Казаха: има си закони. В ресторанта не се допускат домашни любимци. Но не говорим за ресторант в града, а за хижа, в която да ни приютят за час".

Час по-късно историята приключва с изненадващо предложение.

- Беше ни предложен транспорт без касова бележка и без застраховка, а урвата там е поразяваща?

От кого ви беше предложено това?

От хората от хижата. Те нямат табелки. Един човек ни каза, че може да ни даде телефон на някого от Паничище. Ние се съгласихме. Обадихме се и той дойде да ни спаси. Казаха ни, че могат да ни издадат касова бележка, че сме си купили сладко.

След публикацията на Мира Добрева от хижата отговориха със запис от камерата в коридора. Според хижарите информацията, изнесена от екипа на "Отблизо", е невярна, защото са получили предложение да останат в скиорната. Колегите обаче твърдят, че това не е вярно. В правилника за вътрешния ред на хижите е записано, че домакинът е длъжен да посреща приветливо посетителите и да се отнася внимателно с тях. За да разбере защо това не се е случило, екип на БНТ се опита да се свърже с хората, които стопанисват хижата. Не получихме отговор на нито едно от многократните ни обаждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА е сред отборите, издигнали Бербатов за президент на БФС
ЦСКА е сред отборите, издигнали Бербатов за президент на БФС
БФС, ПФЛ и АФЛ обсъдиха подготовката за извънредния Конгрес
БФС, ПФЛ и АФЛ обсъдиха подготовката за извънредния Конгрес