НОВИНИ

Захлаждане, валежи и гръмотевици днес

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 20.09.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се прогнозите за валежи и гръмотевици вчера. Най-голямото количество дъжд през изминалото денонощие е измерено в Кърджали - 24 литра на квадратен метър.

Днес също ще вали, като по-интензивни и придружени от гръмотевици ще бъдат валежите в Северна България. Максималните температури ще са между 24° и 31°. Ще бъде ветровито, с умерен югозападен, в края на деня силен северозападен вятър.

Валежи, на места и гръмотевици, ще има и през нощта, вече главно в източната половина от страната, включително и по Черноморието, но до сутринта в повечето райони ще спрат. Ще продължи да духа умерен, временно силен северозападен вятър, с него ще нахлува по-хладен въздух и максималните температури утре ще бъдат съществено по-ниски и в широки граници: от едва 16° в североизточните райони от страната до 26° в крайните югозападни. През втората половина на деня облачността ще е променлива, по-често до слънчево. Само на отделни места слабо ще превали. Северозападният вятър ще отслабне и ще е до умерен.

На морския бряг сутринта ще е облачно и на отделни места все още ще превалява. По-късно облачността ще намалее. Максималните температури ще са от 16 до 20°. Ще духа умерен северозападен вятър, който през деня ще отслабне и ще се ориентира от североизток. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините облачността ще е променлива. Слаби валежи ще има само на отделни места. Ще се задържи ветровито с умерен и силен северозападен вятър. Максимални температури в курортите от 9° на Алеко до 18° в Банско.

Чувствително захлаждане се очаква не само у нас, но и навсякъде на Балканите. Облачността ще бъде променлива, а валежи ще има главно в Гърция и Черна Гора. Ще вали и на много места в Европейска Русия, Беларус и Украйна, както и на Скандинавския полуостров. Повече слънчеви часове ще има в страните от Западна и Централна Европа. По-ниски от обичайните за периода ще са температурите в източната половина от континента.

У нас в близките дни захлаждането ще обхване вече цялата страна и максималните температури ще са между 15° и 20°. Облачността ще е променлива, по-често значителна, на места с превалявания. През втората половина от седмицата ще преобладава слънчево време, а температурите отново ще се повишават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настимир Ананиев, "Волт": Пред подписване на споразумение сме с "Продължаваме промяната"
Настимир Ананиев, "Волт": Пред подписване на споразумение сме с "Продължаваме промяната"
Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов
Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов