НОВИНИ

Инициативен комитет ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова за президентска двойка на изборите

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 20.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
Политика
Слушай новината

Инициативен комитет ще издигне кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за предстоящите президентски избори, обяви в Свищов вицепрезидентът Йотова. По думите ѝ в инициативния комитет ще участват хора с различни политически цветове и идеи. От Свищов Илияна Йотова коментира и новия политически проект на бившите служебни министри Петков и Василев - според нея той ще привлече младите хора на България.

Инициативният комитет, който ще издигне кандидатурата за втори мандат на Румен Радев и Илияна Йотова ще бъде факт до няколко дни, заяви вицепрезидентът и допълни, че двамата не искат да бъдат инструмент в ръцете на политическите партии.

„Събрахме толкова много почитатели и симпатизанти, които застават зад нашата кандидатура и днес, точно защото това са хората, които повярваха на тези думи. Днес ще започнем конструирането, то вече е в много напреднала фаза на нашия инициативен комитет, ще бъде обявен съвсем скоро, защото спазваме и сроковете дадени от ЦИК, там ще видите хора с най -различни политически идеи и цветове, но сред тях ще бъде и цветът на България", каза Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

До този момент официално подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова заявиха от „Има такъв народ" и новата партия „Продължаваме промяната". От БСП, които издигнаха кандидатурата им през 2016 заявиха, все още не са заявили категорична подкрепа за втори мандат. Вицепрезидентът обаче заяви, че не се съмнява в подкрепата на българските социалисти.

„Аз донякъде разбирам, защото има устав на Българската социалистическа партия, вероятно този устав трябва да бъде изпълнен, да се мине през номинациите на основните организации. Щом като така е решил националния съвет, нека така да бъде, аз не се съмнявам в подкрепата на българските социалисти", допълни Илияна Йотова.

Според нея новият политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев няма да отцепи електорат и от БСП, какви твърдения има в публичното пространство.

„Не зная защо тази мантра стана толкова натрапчива през последните дни. Като човек, който цял живот е принадлежал към БСП и лявото пространство, едва ли някакъв нов проект ще ме накара да си сменя идеите и партията, и политиката, в която вярвам, по-скоро аз смятам, че тези хора ще привлекат нашите деца, по-младите хора на България", каза още Илияна Йотова.

В Свищов тя участва в тържественото откриване на новата учебна година в Стопанската академия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще участва на Световните първенства по волейбол и за мъже, и за жени догодина
България ще участва на Световните първенства по волейбол и за мъже, и за жени догодина
След агресията от антиваксъри - ще продължи ли работа медицинският пункт във Варна
След агресията от антиваксъри - ще продължи ли работа медицинският пункт във Варна