Общините искат Планът за възстановяване да бъде входиран в Брюксел възможно най-скоро

от БНТ
12:27, 20.09.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Планът за възстановяване да бъде входиран в Брюксел в най-кратки срокове. Това е основното послание от провеждащото се в курорта Албена 34-то Общо събрание на Националното сдружение на общините в България.

Кметове, експерти и финансисти обсъдиха проблемите на местната власт в условия на политическа криза и вариантите за стабилизиране на местните икономики.

Европейската комисия е определила близо 700 милиарда евро да бъдат разпределени между страните членки на общността за справяне с последствията от ковид кризата. За да получат подкрепа обаче, всяка страна трябва да представи план за възстановяване, в който да определи своите програми за реформи и инвестиции. Политическата криза у нас обаче забавя този процес.

"С този ресурс ние може да тръгнем да променяме доста от нещата, в които сме изостанали, включително в икономическото развитие на страната. Така че, надявам се решението да бъде взето най-скоро и да имаме яснота точно какво се случва", обясни кметът на община Благоевград Илко Стоянов.

Комуникацията между местната власт и бизнеса е ключов момент за привличането на инвестиции в регионите. Но и тук политическата нестабилност в страната ни спъва инвестициите.

"Имам случаи и то няколко случаи, в които един инвеститор предпочита да се огледа, да изчака за да можеда вземе решение и това води след себе си невъзможност за реализиране на конкретни проекти. Ще ви дам само един пример с водния сектор. ВиК сектора, който от доста време се говори за консолидация на определени райони", допълни Стоянов.

Затова сдружението на общините иска децентрализация на държавното управление. Така кметовете ще бъдат по-гъвкави при решаването на ежедневните проблеми в общините като например ремонти на улици.

"Нашата кауза е държавата да ни предостави част от преките данъци, тоест данъкът върху доходите на физическите лица, част от него, да остава в общинските бюджети и общините да могат сами да решават за кои най-важни местни потребности да разходват тези средства", обясни Силвия Георгиева, изп.директор на Националното сдружение на общините в България.

На форума бяха обсъдени варианти и добри практики в сферата на екологичните решения и иновации за обновяване на средата в общините.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двама работници загинаха на място при разчистване на терен в село Дянково
Двама работници загинаха на място при разчистване на терен в село Дянково
България ще участва на Световните първенства по волейбол и за мъже, и за жени догодина
България ще участва на Световните първенства по волейбол и за мъже, и за жени догодина