НОВИНИ

Хора с увреждания излязоха на протест - настояват за промени в нормативната уредба

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:32, 13.06.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Общество
Слушай новината

Пред здравното министерство и регионалните здравни инспекции в редица градове в страната хора с различни заболявания настояват за промени в нормативната уредба, които да им гарантират достоен живот.

Няколко са основните им искания. Най-вече достъп до лечение на редките заболявания. В момента често липсват лекарства.

Искат също скъсяване на сроковете, в които ТЕЛК и НЕЛК комисиите разглеждат документите на хората с увреждания. В момента заради тяхната натовареност те остават в ситуация, в която месеци наред остават без никакви доходи. Настояват и за промяна в самата формула, по която се изчисляват процентите инвалидност. Твърдят, че тези с множество диагнози са ощетени.

Ето повече от исканията им:

"Промяна срокът за ТЕЛК-а, защото той се бави в порядъка на 6-7 месеца, година. Промяна на инвалидните пенсии, защото и те са подигравка за хората", каза Мая Панова.

"Искам да се преразгледат тези новите наредби, които са - да дават правилните заболявания, правилните проценти на болните хора - трябва да има по-добро отношение към нас, защото ни спират пенсиите, а ние сме на по едни пенсии, нямаме работа. Като разберат, че сме пенсионери - никой не ни взима на работа", каза Гинка Златинова.

"Ние в момента променяме, имаме работна група, която променя наредбата за медицинската експертиза и някои от въпросите, които бяха поставени на експертно ниво с нашите представители, се уточни, че има визия за тяхната промяна. Включително има представители на други организации на хора с увреждания, които участват в тази работна група", каза доц. д-р Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодора Генчовска подаде оставка като министър на външните работи
Теодора Генчовска подаде оставка като министър на външните работи
Служители от РЗОК настояха на протест за по-високи възнаграждения
Служители от РЗОК настояха на протест за по-високи възнаграждения