НОВИНИ

Хората с несправедливи глоби за винетки от село Пролеша на среща с главния прокурор

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:55, 16.01.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Случаят с несправедливо наложените санкции за липса на винетки на жителите от село Пролеша стигна и до главния прокурор Иван Гешев, който днес се срещна с част от потърпевшите. Върховната административна прокуратура е сезирала МС по случая. Целта е да бъде поправена грешка в постановление от 2020 г., с което да отпаднат глобите за десетки хиляди левове на потърпевшите.

В търсене на решение на проблема с несправедливо наложените санкции потърпевшите жители на село Пролеша се срещнаха с главния прокурор.

"Наказателните постановления вече започват да излизат ефективно на всички. Повече от 200 човека, които са при нас - общо 90 000 на тази камера", каза Вера Александрова.

Според потърпевшите въпреки решението на Министерския съвет от февруари 2020 г., че "жителите на село Пролеша не следва да заплащат винетни такси при пътуване до София", камери на Агенция "Пътна инфраструктура" са заснемали автомобилите им. Ефектът - наложени глоби за хиляди левове в продължение на повече от 2 години, без никакво уведомление.

"Търпението ни се изчерпва. Инфарктно е не глобите 190 000, а инфарктно е това, че нито една институция не иска да поеме отговорност. Това е най-страшното", каза Георгина Петрова.

"Категорично никакво политизиране на въпроса. Тук става въпрос за ясен административен акт, който е сгрешен", заяви Иван Миланов.

"До ден днешен на сайта на МРРБ стои, че София - Пролеша е освободена от винетна такса. Не мога да разбера що за наглост е това нещо", заяви Георгина Петрова.

По време на срещата обвинител номер едно е уверил жителите на Пролеша, че прокуратурата ще направи всичко възможно да защити хората от административния произвол, ако такъв бъде установен. Върховната административна прокуратура е сезирала Министерския съвет, да извърши поправка на явна фактическа грешка. И още - ДНСК ще трябва да извърши проверка на използваната от пътната агенция стационарна камера в този пътен участък, за която се твърди, че е незаконна.

"Преценихме, че не само случая не е важен, а е изключително важен и касае обществен интерес в конкретната ситуация. Сроковете, които сме определили, следва да са реално поносими, но са кратки уверявам ви", заяви Десислава Пиронева - заместник главен прокурор.

Жителите на Пролеша изразиха надежда казусът да бъде разрешен в рамките на седмица. Ако това не се случи ще поискат среща със служебния премиер Гълъб Донев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков ще играе в евроквалификациите срещу Румъния и Португалия
Александър Везенков ще играе в евроквалификациите срещу Румъния и Португалия
Денислава Глушкова преодоля квалификациите в Монастир
Денислава Глушкова преодоля квалификациите в Монастир