НОВИНИ

Как евентуална рецесия ще се отрази на България и безработицата у нас?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:40, 16.01.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Еврозоната може да изпадне в рецесия в началото на тази година. Прогнозите са на експертите на Европейската централна банка. Сред причините са инфлацията, рискът от прекъсване на енергийните доставки и несигурността около войната. От банката обаче посочват, че рецесията ще бъде кратка и икономическият растеж ще се възстанови. Но как тези процеси ще се отразят на България и на безработицата у нас?

Заедно с еврозоната България също ще премине през кратка рецесия, прогнозират работодатели и синдикати. Но макроикономическите показатели на страната са добри.

"Българските макроикономически показатели все още са добри и перспективите пред страната с ниските данъци, с все още по-ниската преразпределителна стойност на бюджета, не плаши толкова инвеститорите", заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Данните за безработицата са рекордно ниски не само в Европа, но и у нас. Проучване сред европейския бизнес показва, че България е на 12-о място по очаквания на компаниите за заетост, и на 9-о - по очаквания за инвестиции. Но прогнозите може да не се сбъднат.

"Най-големият проблем е, според мен, ако се запазят високите равнища на инфлация, както е в момента над 15 - 16%, но в същото време тръгне да се вдига безработицата, се нарича стагфлация", заяви Любослав Костов, Конфедерация на независимите синдикати в България.

"За да се изгубят наистина работни места по-скоро трябва да влезем в рецесия т.е. да има спад на оборота на продажби", заяви Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика.

И въпреки че за първи път от 20 години ръстът на годишната инфлация е над този на възнагражденията, икономистите виждат положителна дългосрочна тенденция.

"Вече сме на 57% от средно европейските доходи, бяхме на 55% дълго време, но сега с актуализацията на БВП и при населението може да има допълнителна ревизия на данните, т.е. продължаваме да драпаме към една граница от 60% която исторически не знаем как да пробием", коментира Петър Ганев.

На база на историческите данни, Ганев предполага, че ще ни трябват още 20 години, за да достигнем 70% от средните европейски доходи. А сама по себе си политическата нестабилност не може да доведе до рецесия, но затруднява икономическите процеси, а предоговарянето на сроковете за затваряне на въглищните централи ще се окаже предизвикателство за свежи средства за бизнеса.

"Ще ги засегне и по линия на европейските средства, тъй като част от парите ще бъдат спрени, докато не се предоговорят условията, а преговорите ще бъдат много тежки", каза Любослав Костов от КНСБ.

"Европейските програми и ПВУ да влязат максимално бързо в действие защото най-силното лекарство срещу забавянето е внедряването на иновации в производството", заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско промишлена палата.

А липсата на редовно правителство пречи на дългосрочните планове на фирмите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денислава Глушкова преодоля квалификациите в Монастир
Денислава Глушкова преодоля квалификациите в Монастир
Евакуираха посетителите на столичен мол заради фалшив сигнал за бомба, извършителите са задържани
Евакуираха посетителите на столичен мол заради фалшив сигнал за бомба, извършителите са задържани