НОВИНИ

Християна Тодорова: След Олимпиадата в Токио започна да се възвръща красотата в художествената гимнастика

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:08, 30.11.2022
Чете се за: 06:05 мин.
Спорт
християна тодорова олимпиадата токио започна възвръща красотата художествената гимнастика
Слушай новината

Бившата гимнастичка Християна Тодорова e кандидат на България за член на Техническия комитет по художествена гимнастика към Европейската гимнастика на предстоящия Изборен конгрес на организацията, който ще се проведе на 2 и 3 декември в Албуфейра, Португалия.

Бронзовата медалистка с ансамбъла от Игрите в Рио 2016 даде специално интервю за Фейсбук страницата на Българската федерация по художествена гимнастика два дни преди конгреса, в което сподели, че се готви за тези избори в продължение на вече пет години.

"Подготовката ми за тези избори тече още от 2017 година, когато изкарах първия изпит за международен съдия категория "Бреве". Оттогава с всяко едно състезание, с всяко едно Европейско и Световно първенство, с всеки един семинар, симпозиуми, срещи, изпити, конгреси и т.н., аз придобивам опит точно за този ден, който чакам с нетърпение. Моят опит започва още от състезателната ми кариера, още тогава спортът ме подготвя за тази голяма стъпка в моя живот. Аз съм в художествената гимнастика от 24 години, всеки ден и този скок, който искам да направя сега, е подкрепен от опит, който ми дава увереност, че мога да се справя с всяко едно предизвикателство. След като Мария Петрова беше избрана за член на ТК към ФИГ, Илиана Раева ме извика в офиса във федерацията и ме попита: "Готова ли си да тръгнеш натам, накъдето винаги си искала?" Нямаше и 5 секунди и аз вече бях отговорила, защото от години насам знам в каква посока искам да вървя. И съм благодарна за това огромно доверие към мен, което ми дава сила", разкрива Тодорова.

Християна разказа още и какви според нея са нужните качества, които човек трябва да притежава, за да заслужи мястото си в Техническия комитет.

"Освен опита и знанията, разбира се, трябва да имаш висока международна съдийска категория, трябва да владееш чужди езици, да притежаваш социални умения, дипломация и да можеш да работиш в екип. Трябва да притежаваш гъвкавост и твърдост. Нужно е да се сработиш с различни хора, с различни манталитети, да уважаваш всяко едно мнение и да работиш за развитието на художествената гимнастика. Освен организацията и правилата за провеждане на Европейските първенства, организират се тренировъчни лагери, курсове за треньори, технически семинари, провеждат се срещи, свързани с развитието на нашия спорт и Европейската гимнастика. България е една от водещите страни в художествената гимнастика, не само в Европа, а и в света, затова тя трябва да има високи позиции и представители на такива длъжности. Това е признание за авторитета на българската школа и се дава по-силен облик", добави бившата ни гимнастичка.

Християна Тодорова сподели още, че ще работи за запазване на красотата на спорта, ако бъде избрана.

"След Олимпиадата в Токио художествената гимнастика започна отново да се връща към правилния път и използвам думата "връща", защото наистина е така. Възвръща се красотата на този спорт, истинския смисъл, който е заложен в художествената гимнастика. Затова бих направила всичко възможно да останем на този път и смело да се върви напред, без да се поглежда назад и без да губим отново това, което прави художествената гимнастика специална", заяви бронзовата медалистка от Рио 2016.

Накрая Християна разкри и каквъв съвет е получила от Мария Петрова, която през миналата година бе избрана за член на Техническия комитет към международната федерация по гимнастика ФИГ

"Мария Петрова за мен е огромен пример, изключително достойна жена в моите очи. Тя е вдъхновение, което искам да следвам. В един от последните ни разговори тя ми каза: "Ти си Християна Тодорова и си остани Християна Тодорова, ако бъдеш себе си, такава каквато си, това ще бъде най-силното ти оръжие. Знаеш какво и как да го направиш, защото го носиш в себе си". Този съвет го взимам със себе си, не само на изборите за Техническия комитет, а и по принцип в живота. Благодарна съм й. Може би моята съдба е да следвам нейните стъпки. Аз съм човек, който гори в работата си, гори в живота си и правя всичко с огромна любов и отдаденост. Извървяла съм много дълъг и трънлив път още от състезателка, знам какво е трудност, боря се докрай, никога не се отказвам и по пътя си никого не прегазвам. Посветила съм живота си на художествената гимнастика и оставям сърцето си за нея", завърши Християна Тодорова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреа Банда Банда и "Божията коса"
Андреа Банда Банда и "Божията коса"
Кабинетът отпуска нови помощи за отопление, в НС пак се карат за бюджета (Обзор)
Кабинетът отпуска нови помощи за отопление, в НС пак се карат за бюджета (Обзор)