НОВИНИ

Христо Казанджиев: Държавата трябва да разреши добивът на шистов газ по безвреден за природата начин

bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 25.05.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Добивът на шистов газ у нас по начин, който не вреди на околната среда, е възможен и държавата трябва да го разреши. Това заяви в "Денят започва" енергийният експерт Христо Казанджиев.

Той допълни, че оценените запаси и ресурси на шистов газ у нас се оценяват на 480 млрд. кубически метра, а ако се изключи употребата на фракинг, може да се добият 30 млрд. куб. метра, което е потреблението на страната за 10 години.

Според него може да се говори за лобиране от страна на "Газпром" през годините срещу развитието на алтернативните енергийни източници в България.

"Навремето ефектът от шистовата революция се отрази на енергийните отношения САЩ - Русия и започна масирана кампания през екологичните организации. Започна технологията фракинг да се демонизира като основна причина за влошаване на околната среда, въпреки че тази технология в България конкретно се прилага от 1960 година и то точно в Северозападна България." - каза Казанджиев.

Въпреки мораториума за добив на шистов газ у нас в момента се провежда проучване за залежи в района на Луковит, Пещене и Ъглен. Американската компания, която се е заела с това обаче среща бюрократични спънки, които забавят с години провеждането на ОВОС и други процедури, изтъкна Казанджиев.

Технологичното време за въвеждане в експлоатация на находище на шистов газ е между 5 и 7 години, допълни той.

Според Христо Казанджиев България не трябва да прекъсва изцяло отношенията си с "Газпром", но трябва да си осигури алтернативни източници.

"В енергиен план, за моя изненада, и в името на потребителите в България, правителството се справя добре. Предизвикателството, което беше поставено от "Газпром", беше преодоляно в много кратък срок. Очевидно е, че правителството се е подготвило предварително. Вярно е, че цената е малко по-висока, но природен газ има и се надявам нещата да се нормализират до края на годината", каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гриша Ганчев: Много грешки направих (Видео)
Гриша Ганчев: Много грешки направих (Видео)
В сезона на абитуриентските балове (Снимки)
В сезона на абитуриентските балове (Снимки)