НОВИНИ

Как българите в Украйна отбелязаха 24 май

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 25.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

В Украйна живеят над 250 хиляди българи, повече в Одеска област, които всяка година отбелязват Деня на славянската книжовност и култура. Традиционно поднасят цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Дори и войната, която продължава вече 3 месеца, не прекъсна традицията, казва учителката по българки език и литература Анна Каланжова.

"На 24 май учителите и учениците от неделното училище „Васил Априлов" почитаме паметта на славянските първоучители и се радваме, че посрещаме този празник заедно", каза Каланжова.

В Одеса има паметник на Светите братя Кирил и Методий, той е издигнат през 2007 г. в двора на Одеския национален университет „Мечников" и е значимо място не само за българите, казва поп Андрей от одеската църквата „Света Троица".

"Това е голям празник за всички славянски народи, на който се молим за нашия народ, за мир", каза свещеникът.

Директорът на Всеукраинския център на българската култура в град Одеса Дмитрий Терзи разказва колко са важни такива паметници и събитията.

"Паметникът стана много важно място за нас. Той обединява нашите сърца, души, българския език и желанието да развиваме цялата ни култура. Особено в град Одеса, където живеят 60 000 българи", казва той.

В мирно време на 24 май в Украйна се провеждат научни конференции, празнични концерни, с участие на деца и възрастни. Днес ситуацията е различна – води се война, някъде избухват бомби, но идеята за значимостта на писмеността и духовността е важна за хората.

Още един паметник на Светите братя има на 100 километра от Одеса. Той се намира в село Кулевча, където живеят предимно българи и за които 24 май е изключително важен ден.

Тази година хората там отбелязаха 5 години от издигането на паметник на Св. Св. Кирил и Методий, намиращ се в центъра на селото. На същото място преди години се е издигал паметник на Ленин.

Самото украинско село Кулевча възниква през 1830 година, когато става преселването на българи от с. Кюлевча, Шуменска област, България. Почти 200 години хората спазват български традиции, обичаи, езика и култура на прародината си.

„Пазим традициите и обичаите, които ни предадоха нашите предци. Изучаваме ги в клуб „Български сърца" и в училището, където през 1989 започнаха да преподават български. В селото и днес живеят предимно българи, но има и украинци" – отбелязва учителката по български език и литература от Кулевча Наталия Воловцева.

За 24 май тук също имаше празник с пъстри народно носии, песни, танци и стихове на български и украински, изпълнени с любов и признателност към двете родини.

Как беше отбелязан празникът тази година във военно време - вижте във видеото.

Автор: Мария Плачкова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Последвайте канала ни в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефанос Циципас оцеля в петсетов трилър на Ролан Гарос
Стефанос Циципас оцеля в петсетов трилър на Ролан Гарос
"Възраждане" поиска оставката на правителството заради Плана за приемане на еврото
"Възраждане" поиска оставката на правителството заради Плана за приемане на еврото