НОВИНИ

Идва захлаждане с дъжд, бури и градушки

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 17.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден ден с опасно високи температури - 39° в Свищов, 34° в София. В близките дни обаче се очаква относително захлаждане. Причината - студен атмосферен фронт, който ще премине през страната. През нощта вятърът ще се ориентира от северозапад. Ще се усили и с него ще започне да нахлува по-хладен въздух. Още до сутринта на отделни места в страната, а утре в много райони от Западна и Централна България ще има валежи и гръмотевици, които вечерта ще обхванат и североизточните части.

Предупреждение за значителни количества, силни гръмотевични бури и условия за градушки, е в сила в много райони от страната, с повишена опасност в Рило-Родопската област.

Ще бъде и много ветровито, особено в Дунавската равнина, където ще духа силен северозападен вятър. Максималните температури в северозападната половина от страната чувствително ще се понижат, в сравнение с днес и ще бъдат между 29° и 33°, в югоизточните райони - до 35°.

На морския бряг ще бъде слънчево. След обяд вятърът ще се ориентира от изток и ще е до умерен. Максималните температури ще останат почти без промяна - между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде слабо. Превалявания и гръмотевици ще има и там, но през нощта срещу четвъртък.

В планините в следобедните часове ще има валежи и гръмотевици, на повече места и по-интензивни в Рило-Родопската област. Ще духа умерен северозападен, по най-високите части на Рила и Пирин - югозападен вятър.

Слънчево ще бъде утре на Пиринейския и Апенинския полуостров, докато в скандинавските и прибалтийските страни се очакват интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Причината - циклон с център над Швеция. С него е свързана и фронталната система, която преминава през Балканите и след северозападните райони, утре валежи, гръмотевични бури и захлаждане се очакват в останалата част от полуострова, с изключение на крайните югоизточни части.

У нас в четвъртък температурите навсякъде ще се понижат и максималните ще бъдат между 27° и 32°. Валежите и в североизточните райони ще спрат, а вятърът ще отслабва. През следващите дни ще преобладава слънчево време, но петък и събота не са изключени следобедни превалявания, с по-голяма вероятност в Югозападна България. Температурите бавно ще се повишават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Децата на Варна сътвориха най-дългата рисунка
Децата на Варна сътвориха най-дългата рисунка
Светилището на нимфите край Хасково разби хорските митове и очакванията на археолозите
Светилището на нимфите край Хасково разби хорските митове и очакванията на археолозите