НОВИНИ

Светилището на нимфите край Хасково разби хорските митове и очакванията на археолозите

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:54, 17.08.2021
20655
Чете се за: 03:05 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Учените, които проучват светилището на нимфите край Хасково, са все по-убедени, че става дума за частно имение на влиятелен тракийски аристократ и постепенно разплитат мистериите около това място.

Сградата точно пред храма на нимфите трябва да е важна и величествена. Каква е тя - въпросът дълго палеше любопитството и на местните, и на учените. Разкопките тук постепенно вадят реалността, която разбива на пух и прах и хорските митове и очакванията на археолозите.

Вече е категорично и сигурно. Няма амфитеатър, няма красива вила. Това е просто баня. Класическа римска баня.

Намираме се за съжаление под оригиналния под на сградата. Това е част от отоплителната инсталация, от която са запазени арки, през които е минавал топлият въздух. Не е точно това, което са очаквали всички, казва д-р Веселка Кацарова, ръководител на археологическите разкопки, НАИМ-БАН.

Местните настоявали, че това е амфитеатър, пък дори и арена с вход за лъвове.

Има един голям канал, който пък отводнява нимфеума по посока север към дерето, който е доста голям в интерес на истината. Тук са си представяли, че оттук са минавали лъвовете, допълва д-р Веселка Кацарова, ръководител на археологическите разкопки, НАИМ-БАН.

Каналът наистина е внушителен, човек лесно може да се заблуди. Но дъговидните очертания на каменните основи заблудили и самите археолози. Смятали, че са част от покрита колонада на луксозна римска вила.

Това е въпросният портик, който обикаля около открито дворно пространство през което тече..., ето това покритото долу всъщност е каналът, за който става въпрос, обяснява д-р Веселка Кацарова, ръководител на археологическите разкопки, НАИМ-БАН.

Прототипът на този тип портици е от сърцето на Римската империя, от столицата има една много хубава вила. Вила Фарнезина, допълва археологът.

В древен Рим, в който всяко нещо се строи по стандартен план, такъв портик за баня е необичаен. Но изглежда на местна почва някой е харесал идеята и я приложил. Това пък вероятно означава, че банята не е била обществена, а частна. За собственика гадаем по надписа в нимфеума.

Повече за проучванията около светилището на нимфите и Афродита край Каснаково можете да видите ТУК

Още от "Новини от миналото" гледайте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идва захлаждане с дъжд, бури и градушки
Идва захлаждане с дъжд, бури и градушки
Григор Димитров се справи с дъжда и с Баутиста Агут
Григор Димитров се справи с дъжда и с Баутиста Агут