НОВИНИ

МЗ предлага: Ако се лекуваш вкъщи - ковид лекарствата да са безплатни

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:48, 17.08.2021
25724
Чете се за: 04:25 мин.
Още
Слушай новината

1301 са новите случаи на заразени с коронавирус днес. Скокът на заболелите налага увеличаване на леглата за COVID болните. София, която е в оранжевата, ще разполага с общо 552 легла за лечение на вируса, разпределени в 16 болници. От здравното министерство съобщиха, че за да намалят натиска върху болниците ще предложат пакет за лечение на коронавирус в кабинетите на личните лекари, педиатрите и специалистите по вътрешни болести. Ще има и безплатни лекарства за хората, които се лекуват в домашни условия.

В "Александровска" болница в момента има общо 10 легла за лечение на коронавирус. Половината са за неусложнени пациенти и са заети.

"Реанимационните легла за наши пациенти с интензивно лечение са на 90% заети. Ежедневно през спешния център минават по 10 пациенти с коронавирусна инфекция. Определено се усеща четвъртата вълна на ковид", каза д-р Петър Грибнев - зам.-директор на УМБАЛ "Александровска".

В "Александровска" утре ще бъдат разкрити още 30 COVID легла. Тя е сред петте столични държавни болници, които ще поемат най-много пациенти с коронавирус в оранжевата зона.

"Персоналът е може би основният проблем за нас като управление на болницата, тъй като много трудно се мотивират хората. Знаете условията са много тежки", д-р Петър Грибнев - зам.-директор на УМБАЛ "Александровска".

Желаещи да работят в ковид сектора, който ще отвори утре, има. От здравното съобщиха, че ще бъдат осигурени допълнителни количества ремдесивир и други стратегически медикаменти за лечение на коронавирус.

А за да бъде намален натискът върху болниците се предвижда по-леките случаи да се лекуват в доболничната помощ. За целта се разработва допълнителен пакет, услуги, които ще се заплашат от здравната каса.

"Ще включва 2 до 3 прегледа, които ще се плащат. Още не е договорена цената, ще се плащат изследванията извън всякакви регулативни стандарти", каза д-р Димитър Петров - служебен зам.-министър на здравеопазването.

Темата е обсъдена със сдружението на общопрактикуващите лекари вчера.

"Договорености не са постигнати. Не могат да се извършат такива посещения у дома и не могат да се извършват и такива манипулации", каза д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

Не е ясно как ще се гарантира здравето на пациентите без ковид, които чакат пред кабинетите на личните лекари. Не е уточнено и как карантинираните заразени с ковид ще могат да ходят на прегледи и изследвания. А хората, които се лекуват в домашни условия ще получават безплатно част от лекарствата за ковид.

"Ще се опитаме да го решим без рецептурна книжка. Това е еднократна рецепта. По преценка на лекуващия лекар всеки, който се лекува амбулаторно може да му се изпише необходимата терапия от този набор от медикаменти, не е казано, че всички трябва да ги пият", каза д-р Димитър Петров - служебен заместник-министър на здравеопазването.

Лекарите, които откажат да лекуват пациенти амбулаторно, ще бъдат санкционирани.

"Ако лекари откажат да лекуват по този начин ковид пациенти ще им се спрат хилядата лева допълнително, тъй като те очевидно не искат да работят с ковид пациенти няма за какво да ги получават", каза д-р Димитър Петров - служебен заместник-министър на здравеопазването.

"Методиката за заплащане за работата в неблагоприятни условия е променена от юли. Цените са съвсем различни и от 1 юли това не са 1000 лева", каза д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

За да влезе в сила амбулаторната процедура е необходимо подписване на анекс към рамковия договор между Лекарския съюз и Здравната каса. Според служебния здравен министър плановите операции в болниците не трябва да бъдат спирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се справи с дъжда и с Баутиста Агут
Григор Димитров се справи с дъжда и с Баутиста Агут
Регионалният министър за бюджета на АПИ: Парите са изхарчени до април
Регионалният министър за бюджета на АПИ: Парите са изхарчени до април