НОВИНИ

Игри на стратегии: Ретроспекция на политическата криза у нас

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
07:51, 03.07.2024
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

Реално от падането на кабинета "Борисов 3" страната ни е разтърсена от постоянни политически кризи и смени на правителства. Началото бе сложено с парламентарните избори на Великден за католици и арменци.

Вот по време на пандемия. ГЕРБ спечели, Борисов предложи кабинет с експерти от всички и всички му отказаха, но никой не можеше сам.

Слави се нареди втори. Парламентът се събра и след консултациите започнаха игрите на стратегии и рулетката се завъртя. Даниел Митов взе първия мандат като кандидат-премиер от ГЕРБ. А лидерът Бойко Борисов с оперирано коляно редеше министри от болницата, предлагаше разговори и получаваше откази. Следващите обявиха за кандидат премиер Антоанета Стефанова и за по-малко от минута върнаха мандата.

Това означава шанс за президента Радев да поеме управлението на станата. Стефан Янев е назначен за служебен премиер. Следват нови избори и победа за ИТН. Слави Трифонов предлага кабинет с премиер Никой Василев. Не го харесват, свързват го с ДПС. Трифонов оттегля предложението за Василев и ревизира кабинета.

Радев подписва указа, подкрепа в парламента няма и Николов се отказва по лични причини. След консултации - втори мандат за ГЕРБ. Взима го отново Даниел Митов и го връща веднага неизпълнен.

За втори път третият мандат е за БСП , взимат преговарят и не ги подкрепят. Мандатът е върнат. Време е за нови избори. Служебно правителство предава властта на ново служебно правителство с премиер Гълъб Донев и нови важни играчи. Нови избори на които дебютантите печелят. Открива се 47-ото Народно събрание и започва ново раздаване за премиер е предложен Кирил Петков.

Петков взе мандата и веднага го върна като изпълнен. Правителството на Кирил Петков бe съставено от 4 партии, разминаващи се по много теми. Управлява точно 7 месеца. Корнелия Нинова заяви ,че ако изнасяме оръжие за Украйна БСП напускат кабинета, арестуваха Бойко Борисов, а съдът определи ареста като незаконен, през юни напрежението стигна връхната си точка.

Кабинетът беше свален след провеждане на успешен вот на недоверие срещу правителството. Внесен от ГЕРБ заради провал във финансово икономическата политика. Гласовете "за" бяха 123, а "против" - 116. Това е първият вот на недоверие в модерната история на България, който сваля кабинет.

С втория и третия мандат кабинет не се състави и последваха нови извънредни избори на 2 октомври трети подред за година и три месеца. Спечели ги отново ГЕРБ и получи първи мандат с кандидат премиер неврохирургът Николай Габровски. Парламентът не го избра. Вторият отиде при ПП а те обявиха ,че ще предложат за премиер акад. Николай Денков в началото на 2023 година. Започнаха дългите разговори, довели до така наречената сглобка. Парламентът не можа да си избере председател и така за първи път се появи и думата ротация.

След по-малко от два месеца Карадайъ подкрепи правителството. ГЕРБ издигнаха Мария Габриел ,която върна празна папка и заедно с Денков обявиха ротационното правителство.

Записи на Радостин Василев от заседание на ПП-ДБ взриви диалога. Габриел обяви,че замразяват преговорите, а Радев че не вярва целувката между Борисов и Петков да роди друго освен отвращение. Но правителство все пак беше съставено и то с гласовете на ДПС.

Управляващите се самоопределиха като НЕ КОАЛИЦИЯ, а името на покойния вече Алексей Петров бе замесено като баща на сглобката. Последвалите конституционни промени, гласувани отново с подкрепата и активното участие на ДПС орязаха правомощията на президента при съставянето на служебно правителство. Кабинетът оцеля при два вота на недоверие въпреки обиди недоверие и скандали. 9 месеца изтекоха и дойде време за ротация.Мария Габриел да смени Николай Денков. В Не коалицията не се разбраха след дълги дни на денонощни преговори. ПП-ДБ предложиха меморандум, ГЕРБ -СДС коалиционно споразумение. Спориха за министри, за шефове на служби и на регулатори.

Изненадващо Мария Габриел предложи на президента папка с проектокабинет. Оказа се,че много от посочените в него министри не са дали съгласието си. Накрая разтуриха сглобката. Окончателно. След свалянето на парламентарния шеф Росен Желязков Бойко Борисов обяви всичко в отношенията на ГЕРБ -СДС с ПП-ДБ за напълно загубено.

Последва пореден служебен кабинет ,трудно назначен,заради конституционните промени. Единствено шефът на сметната палата Димитър Главчев се съгласи да поеме поста.

Автори: Ирина Цонева, Елиана Димитрова и Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наталия Киселова: Конституционният съд се забави с решението за промените в Конституцията
Наталия Киселова: Конституционният съд се забави с решението за промените в Конституцията
Ще има ли постоянен арест за двамата биячи на шофьор на автобус край Луковит?
Ще има ли постоянен арест за двамата биячи на шофьор на автобус край Луковит?