НОВИНИ

"Икономист" с прогноза за влизането на България в Еврозоната и Шенген

Основният проблем на страната ни в момента е политическата нестабилност се посочва в доклада

какви нагласите българите влизането еврозоната
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 28.08.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

България ще влезе в еврозоната и ще стане пълноправен член на Шенгенското пространство едва през 2026 г“, твърди в свой доклад "Икономист".

Според тяхната прогноза основният проблем на България в момента е политическата нестабилност. Технически България би могла да приеме еврото до 2025 г., ако страната има стабилно правителство и постигне ценова стабилност, но настоящите условия сочат забавяне. Очаква се постоянната политическа нестабилност и нивата на инфлация, надвишаващи тези допустими от Европейската централна банка (ЕЦБ), да възпрепятстват този срок.

В прогнозата се подчертава, че програмата за капиталови разходи на България ще продължи да бъде силно зависима от финансирането от ЕС.

Въпреки потенциала за увеличаване на инвестициите, значителният въглищен сектор в страната и необходимостта от социални програми за миньорите могат да възпрепятстват напредъка към зелен преход.

Очаква се бизнес климатът в България постепенно да се подобри, въпреки че страната вероятно ще продължи да бъде по-малко привлекателна в сравнение с други източноевропейски държави поради политическата нестабилност и неразвитата инфраструктура.

Икономическите анализатори смятат, че годишната инфлация в България ще спадне от 9,5% през 2023 г. до 2,7% до края на тази година, главно поради по-бавния ръст на цените на енергията и храните, които съставляват значителна част от индекса на потребителските цени.

Инфлацията в България ще продължи да бъде над средната за еврозоната поради непрекъснатия натиск от страна на сектора на услугите, повишаването на заплатите и промените в ДДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналисти от известни американски медии със забрана за влизане в Русия
Журналисти от известни американски медии със забрана за влизане в Русия