НОВИНИ

Илиана Раева: Не съм притеснена за ансамбъла, въпреки допуснатите грешки

Илиана Раева
Снимка: БФХГ, Анна Недкова
bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 08.04.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева сподели след първия състезателен ден на Световната купа в София, че е доволна от Боряна Калейн и Стилияна Николова.

Въпреки трудното начало, с много допуснати грешки, тя не е притеснена и за ансамбъла. Тимът, воден от треньора Весела Димитрова, заема временното четвърто място в многобоя.

"От индивидуалното съм много доволна, защото успяха максимално да се мобилизират, особено Боряна Калейн. Стилияна Николова независимо, че допусна много груба грешка, съм много доволна, защото беше изключително концентрирана и много мислеща, опитвайки се да прави всичко, което изисква правилника и нейната треньорка", сподели Илиана Раева.

Ансамбълът не успя да представи съчетанието си с 5 обръча по най-добрия начин.

"Ансамбълът допусна грешки, но може би много да ви изненадам, но не съм притеснена. Отстрани на момичетата абсолютно всичко е станало, което означава, че нещата вървят добре. Това, което липсва на този отбор е именно игра под голямо напрежение, игра на състезания, игра пред публика", каза още президентът на федерацията.

Тя не скри, че една от причините за допуснатите грешки е липсата на опит и играта пред публика. След две години в обстановка на пандемия, в залата вече феновете влизат без ограничения.

"Уверена съм, че причината за грешките са вълнението и играта в огромната зала пред публика, но вярвам, че върху това трябва да работим при ансамбъла изключително много. Весела Димитрова е треньор на олимпийски шампионки, тя създаде едни машини за печелене на златни медали, без значение, че бяха толкова често ощетявани, те бяха едни машини. През цялото време се опитвам да я убедя, че просто се иска време", заяви още ръководителят на родната централа.

От началото на новия олимпийски цикъл в художествената гимнастика има нов правилник. Новият компонент, който е заложен за оценяване е артистичността.

"Това, че се върнаха рисковете и се изисква артистичност изисква повече време. Фактът е, че ние нямаме такова време. Ще бъде трудно и много тежко за работа, но всички сме поставени в едни и същи условия. Това са нещата, ние трябва да се съобразим и трябва страшно много да работим", допълни Илиана Раева пред журналистите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар бушува в гората край Малко Търново (Снимки и видео)
Голям пожар бушува в гората край Малко Търново (Снимки и видео)
Ограничен е пожарът на сметището в село Първенец
Ограничен е пожарът на сметището в село Първенец