НОВИНИ

Има опасност корабът, плаващ към Варна и атакуван от хутите, да потъне

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:07, 19.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Товарен кораб, плаващ към пристанище Варна, е бил атакуван от хутите в Аденския залив. Екипажът е евакуиран, но има опасност плавателният съд да потъне. От днес в Червено море ще патрулират кораби и на Европейския съюз. Заради зачестилите атаки на хутите, Съединените щати и Великобритания изпратиха военни кораби в района още през декември.

27 февруари е датата на пристигане на пристанище Варна, определена за товарния кораб Рубимар. Курсът от Саудитска Арабия през Аденския залив, обаче бил осуетен от хутите. Атаката станала на 35 мили южно от бреговете на йеменския град Мока - в пролива Баб ел Мандеб, който свързва Аденския залив и Червено море. Според Центъра за морска сигурност край кораба са се взривили две ракети. Екипажът успял да се евакуира навреме и никой не е пострадал.

"В подкрепа на палестинския народ в Ивицата Газа, военноморските сили на въоръжените сили на Йемен извършиха специална военна операция, насочена към британски кораб в Аденския залив, Рубимар като използваха военноморски ракети", каза Яхия Сария, говорител на хутите.

Корабът плава под флага на Белиз, собственост е на британска компания, но е управляван от ливанска фирма. От бунтовническата групировка се похвалиха също, че са свалили американски боен дрон с ракета, докато летателният апарат е изпълнявал враждебна мисия срещу страната им. Атака е била извършена и срещу товарен кораб, плаващ под гръцки флаг, собственост на американска компания. Щетите са минимални, няма и пострадали от екипажа.

С мотива, че действат в солидарност с палестинците в Газа, от ноември атаките на подкрепяните от Иран хути не спират. Мишени са всички търговски кораби в Червено море и Аденския залив.
За да противодейства на нападенията, от днес Европейския съюз стартира в Червено море операция "Щит". Тя е под гръцко команадване. Германия, Франция, Дания и Гърция вече изпратиха кораби в региона за участие в европейската мисия. Техни кораби ще ескортират и защитават търговски плавателни съдове. Засега, обаче, остава предупреждението за изключителна бдителност към екипажите на корабите, плаващи в Червено море и Аденския залив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симоне Индзаги заля с похвали Диего Симеоне преди мача между Интер и Атлетико Мадрид
Симоне Индзаги заля с похвали Диего Симеоне преди мача между Интер и Атлетико Мадрид
Все повече българи влагат в инвестиционни фондове
Все повече българи влагат в инвестиционни фондове