НОВИНИ

Имало ли е разследване за корупционна схема срещу кмета на Омуртаг?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:32, 20.02.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка:
Слушай новината

Кметът на Омуртаг и баща му в окото на правосъдието. Разследват ги за корупционна схема с обществени поръчки. Ешреф Ешрефов и баща му Хасан са арестувани. Бащата е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, а кметът за участник в нея.

При ареста на кмета му е прилошало и в момента той е в болницата в Омуртаг под охрана. Според неофициална информация, е имал нарушения в сърдечната дейност, но е в неврологичното отделение със съмнения за микроинсулт.

Преди близо година Ешрефов и всички тогавашни Общински съветници напуснаха ДПС, но през есента кметът спечели втори мандат.

Разследването срещу кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов започва за корупция преди няколко месеца в Окръжната прокуратура в Търговище. Прехвърлено е обаче на столичните прокурори, за да се гарантира обективност и да се избегне риска местни зависимости да повлияят на работата.

Така се събират достатъчно доказателства, че обществени поръчки в Омуртаг са печелени от различни фирми, по на пръв поглед редовни процедури. Веднага след възлагането обаче спечелила фирма прехвърля изпълнението на друго търговско дружество, което е собственост на бащата на кмета. Ешрефов и баща му са задържани вчера, но единият отива в ареста, а кметът - в болница.


След като разбра, че я търсим за кмета Ешрефов, управителката на болницата заключи кабинета си. Кметът е бил с нарушена сърдечна дейност, настанен е в неврологичното отделение със съмнение за микроинсулт.

БНТ: Виждали ли сте днес г-н Ешрефов?

Юнал Османов: "Днес не, вчера беше на работа. Имахме сесия от 9 часа сутринта, приехме бюджета на община Омуртаг за 2024 година и това."

Заместник-кметът Османов твърди, че няма информация за задържането на Ешрефов. Отрича да знае за обществени поръчки, прехвърляни към бащата на кмета и казва, че прокуратурата и съда трябва да кажат дали има извършени престъпления.

"Община Омуртаг, държа да подчертая, не е спирала работа. Администрацията работи, обслужват се гражданите", каза Османов.

Според източници на "По света и у нас", има данни още, че кметът е продал и имот на мюфтийството. В дома на Ешрефов не намираме никой от близките му. Утре прокуратурата ще поиска от Окръжния съд в Търговище да определи за двамата задържани най-тежката мярка "задържане под стража".

През пролетта на миналата година Ешреф Ешрефов и всички общински съветници от ДПС напуснаха движението в знак на протест срещу подалия оставка председател Мустафа Карадайъ. Стана ясно, че причина Ешрефов и колегите му в общината да напуснат е подредбата на листата на ДПС за парламентарните избори на 2 април 2023 г.

Автори: Иво Никодимов, Теодор Стамболиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Железов ще бъде главен съдия на дербито между Черно море и ЦСКА
Валентин Железов ще бъде главен съдия на дербито между Черно море и ЦСКА
България завърши на втора позиция в класирането по медали на европейското първенство по вдигане на тежести в София
България завърши на втора позиция в класирането по медали на европейското първенство по вдигане на тежести в София