НОВИНИ

Институции и граждани втора седмица спорят за шофьорските неволи в центъра на София (ОБЗОР)

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:06, 13.05.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Втора седмица институции и неправителствени организации в спор законна ли е новата организация на движение в центъра на София. Днес още повече се заплете новата сюжетна линия - съгласувала ли е действително Столичната дирекция на вътрешните работи проекта за велоалеите.

Процедурата изисква след като проектът за нова организация на движението в София бъде одобрен от комисията в Столичната община, да бъде изпратен за съгласуване и във вътрешното министерство.

"Тази организация на движението към настоящия момент е незаконосъобразна. Може да е много хубава, ама е незаконосъобразна. И в тази държава има ред, по който се случват нещата и този ред е бил грубо нарушен. Проблемът е, че всъщност в МВР този проект не е бил входиран. Така че ние нямаме становището на МВР", каза Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики.

От СДВР също потвърдиха, че при тях проект за съгласуване не е постъпвал.

"Позицията на СДВР е че самият проект не е съгласуван по надлежния ред от отдел "Пътна полиция", посочи Николай Крушарски, началник отдел "Пътна полиция" към СДВР.

От Института за пътна безопасност показаха документ, според който СДВР е съгласувала проекта.

"Налице е пълна некомпетентност и от СО, и от страна на МВР. Аз преди малко ви предоставих документ, от който е видно, че шефът на КАТ е съгласувал този проект с неговия подпис. В същото време той е съгласувал този проект като временна организация с типови схеми. които трябва съгласно наредбата - трябва да се извърши целия ремонт до две денонощия. А ние вече две седмици го правим", каза Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност.

От СДВР коментираха за "По света и у нас", че показаното становище е за текущ ремонт от началото на годината, каквито се сключват с редица фирми и не се отнася до настоящия проект. От Европейския център за транспортни политики пък се съмняват и дали проектът е бил изобщо съгласуван на Транспортната комисия в общината, след като установяват разминаване в страниците на протокола от заседанието.

"Първата и последната страница не кореспондират с текста, който е вътре. Ние имаме съмнение, поради това сме уведомили разследващите органи. Те ще проверят, ще разпитат всеки член на комисията, ще сравнят дали това е истинският дневен ред на тази проекти, дали тези проекти изобщо са гледани на тази "малка" транспортна комисия", каза Диана Русинова.

От общината днес отклониха поканата ни да покажат всички документи по проекта. В позиция заявиха, че проектът е одобрен от постоянната комисия по транспорт и на нея е присъствал представител на СДВР, който е подписал протокола без забележки.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьор почина след удар в главата при професионалния си дебют
Боксьор почина след удар в главата при професионалния си дебют
Повдигнаха обвинение на кмета на Дупница
Повдигнаха обвинение на кмета на Дупница