НОВИНИ

Интернет страниците на институциите да използват българска кирилица, а не руския вариант, предлага министър Божанов

интернет страниците институциите използват българска кирилица руския вариант предлага министър божанов
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 08.03.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Екипът на Министерството на електронното управление (и преливащата се в него Държавна агенция "Електронно управление") изготви нови правила за институционална идентичност на интернет страниците на българските администрации. Те са публикувани за обществено обсъждане. Това съобщи в Туитър министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Една от промените, която влиза по настояване на Божанов, е страниците на институциите да използват българска кирилица. Масовите шрифтове използват руския вариант на кирилица, което е неоптимално. Вече има достатъчно шрифтове, поддържащи българска кирилица и е редно да ги използваме, пише Божанов.

"Работата по проекта за промяна на правилата започна преди събитията в Украйна и "скъсването" с руската кирилица не е продиктувано от тях, но идва в подходящ момент. Предложението е изцяло с цел запазване на българската идентичност в един глобален свят, което според мен е правилната формула - да, част сме от европейското семейство и развитите западни демокрации, но имаме свои черти, свои специфики, и своя писменост. Това е едно от онези малки неща, които изглеждат незначителни в момента, в който се предлагат, но са част от един по-голям пъзел на изграждане на институционалност", пише Божанов.

Ето новостите в правилата:

Направени са допълнения по отношение на мястото/раздела, в който трябва да се публикуват контактите на администрациите, съгласно Препоръки за подобряване на обявяваната на интернет страниците на администрациите информация за контакти по телефона, направени на базата на Аналитичен доклад „Изследване и препоръки за информацията за контакти по телефона на интернет страниците на администрациите“, изготвен от Института по публична администрация.

По отношение на структура на дизайн и съдържание на уеб сайтове и портали, са описани принципи, по които да се ръководи всяка администрация при разработването на своите интернет сайтове и портали за да предостави максимално добро потребителско преживяване на гражданите или представителите на организациите.

В допълнение се предлага и използването на българска кирилица в институционалните интернет страници, като са изброени различни възможни шрифтове, които я поддържат. До момента масово разпространените шрифтове използват руския вариант на кирилица. С оглед на съхраняване и развиване на националната идентичност, а и тъй като вече съществуват достатъчно шрифтове, които поддържат българския вариант на кирилица, е редно българските институции да използват именно този вариант.

Препоръчителните шрифтове за българска кирилица ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерство на електронното управление, както и на друго подходящо за целта хранилище.

Вижте повече ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очертава се промяна в името на стадион "Камп Ноу"
Очертава се промяна в името на стадион "Камп Ноу"
Близо 8000 бежанци от Украйна са потърсили помощ във Варна
Близо 8000 бежанци от Украйна са потърсили помощ във Варна