НОВИНИ

Инж. Юлиян Гендов: Практика е турските плавателни средства да нарушават правилата у нас

bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 04.10.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

В събота в 17.40 ч. кораб, собственост на същата компания собственик на "Вера Су" минава с изключително висока скорост от Варненското езеро към Черно море. В този участък, който е изключително тесен, корабите трябва да се движат с не повече от 6 възела, а въпросният кораб преминава със 17 възела по данни на трафик контрола, а по наши данни - с 13 възела.

Това заяви във включване по скайп за "Денят започва" Юлиян Гендов, директор на Транзитна зона - Варна. Той сравни скоростта на преминаване на плавателното средство със скорост на автомобил по магистрала, който вместо със 130 км/ч се движи с 260.

Юлиян Гендов потвърди, че по нашата кейова стена има нанесени поражения, които не са големи. По думите му става въпрос за системна практика и системен регулярен проблем, за който многократно са сигнализирани институциите. Той беше категоричен, че във всяка страна от ЕС подобно поведение би довело до незабавна санкция, у нас такава не е наложена.

Гендов подчерта, че българската администрация трябва да прилага закона. Той заяви, че е практика на турските плавателни средства да нарушават правилата у нас, тъй като се чувстват ненаказани.

Гендов коментира и случая със заседналия кораб "Вера Су", като обясни, че е абсолютно невъзможно такъв инцидент да стане случайно. По думите му вероятно става въпрос за съчетание от обстоятелства, които не са от случаен характер. Нормалната логика на мислене води към предявяване на застрахователни претенции. Не е ясно и защо на екипажа не се разрешава да напусне кораба, това също не е логично.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна водолазен оглед на кораба "Вера Су"
Започна водолазен оглед на кораба "Вера Су"
По зрителски сигнал: Майки с колички и хора с увреждания без достъп до моста "Чавдар”
По зрителски сигнал: Майки с колички и хора с увреждания без достъп до моста "Чавдар”