НОВИНИ

Иран е изстрелял десетки дронове срещу цели в Израел, съобщи израелска телевизия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:42, 13.04.2024 (обновена)
Чете се за: 07:17 мин.
По света
Слушай новината

Израелска телевизия съобщи, че Иран е изстрелял десетки дронове срещу цели в Израел, като полетът може да продължи часове. Пред телевизия "Канал 12" израелски генерал от резерва заяви, че всеки от безпилотните апарати носи по 20 килограма експлозиви и израелската противовъздушна отбрана е готова да ги посрещне и неутрализира.

Напрежението между Иран и Израел ескалира, след като ислямската революционна гвардия плени товарен кораб в Ормузкия проток, собственост на израелски милиардер.

Израел отмени всички училищни екскурзии и други планирани младежки мероприятия през следващите дни и постави въоръжените си сили в пълна бойна готовност заради евентуално нападение от страна на Иран.

Военен говорител, който обяви мярката, посочи, че десетки военни самолети са във въздуха като част от бойната готовност на страната. Американският президент Джо Байдън прекъсна съботната си почивка за спешни консултации в Белия дом.

Йордания от тази нощ затваря временно въздушното си пространство за всички пристигащи, заминаващи и транзитно преминаващи самолети.

На този етап пленяването на кораб, свързан с Израел, е само първата стъпка от серия действия, насочени срещу Израел и израелските интереси в региона.

Става въпрос за кораба "ARIES" собственост на компанията Зодиак на израелския милиардер Еял Офер с 25 души екипаж на борда. Последното известно местоположение на кораба е недалеч от пристанище Дубай в Обединените арабски емирства - на път да напусне Персийския залив.

Плавателният съд е пътувал под португалски флаг от Обединените арабски емирства към Индия.

Пленен е на 93 километра североизточна от град Фуджейра в Обединените арабски емирства.

Видео, публикувано в социалните медии и проверено за достоверност от Асошиейтед прес показва как командоси на Иранската революционна гвардия скачат на борда на кораба.

Именно членове на Ислямската революционна гвардия бяха убити при атака, която даде начало на ескалиращото напрежение между Иран и Израел. На 1-ви април при удар срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск бяха убити 7 членове на Ислямската революционна гвардия, сред тях и двама генерали.

Израел одобрява планове за различни сценарии на ирански удари, Съединените щати засилват военното си присъствие в Близкия изток и пращат два бойни кораба, а дипломатическите разговори между столиците в близкоизточния регион не секват в опит да се потуши напрежението.

Редица европейски авиолинии - Луфтханза, австрийските и нидерландските Ка Ел Ем прекратиха полетите в иранското въздушно пространство, а Германия и Австрия призоваха гражданите си да напуснат Иран.

Българското правителство следи с повишено внимание ситуацията, премиерът Димитър Главчев получава непрекъснатото актуална информация. Кабинетът е в готовност за защита на българските граждани, намиращи се в региона. От Министерството на външните работи напомнят, че българите могат да се обръщат за съдействие денонощно на телефонните линии на министерството, на посолствата в Техеран и в Тел Авив.

"Режимът на аятоласите е престъпен и сега провежда пиратски операции в нарушение на международното право. Призовавам Европейския съюз и свободния свят незабавно да обявят Иранската революционна гвардия за терористична организация и да наложат санкции на Иран", каза Израел Кац - министър на външните работи на Израел.

"Иран ще понесе последствията, ако избере да ескалира ситуацията. Израел е в готовност за защита от иранска агресия. Подготвени сме за всички сценарии и сме предприели всички мерки заедно със съюзниците ни, за защита на народа на Израел", обяви Даниел Хагари - говорител на израелската армия.

Ключово е споменаването на съюзниците. Съединените щати обявиха, че ще защитят Израел. Американският президент Джо Байдън отправи просто предупреждение към Техеран:

Генерал Ерик Курила - ръководител на американската армия в региона, пристигна вчера в Израел за среща с израелската армия. Самолетоносачът "Дуайт Айзенхауер" пътува през Червено море към територията на еврейската държава, откъдето има възможност да прехваща ирански ракети и дронове. През последното денонощие държавният секретар Антъни Блинкен е разговарят с колегите си от Турция, Китай и Саудитска Арабия в опит да бъде намалено напрежението. Съветник на иранския върховен водач Али Хаменей заяви, че Израел е в паника.

"Не знаят какво ще направи Иран и са ужасени", заяви Яхия Рахим Сафави пред агенция ИСНА.

В началото на седмицата ръководителят на военноморските сили на Революционната гвардия Али Реза Тангсири заяви, че Ормузкият проток ще бъде затворен, ако се наложи и че смята за заплаха присъствието на Израел в Обединените арабски емирства, с които бяха установени дипломатически отношения през 2020-та година след подписването на Авраамовите споразумения.. Подкрепяме война с Израел, ако се наложи, казват и обикновени иранци.

"Като атакуват иранските интереси и дипломатически представителства със сигурност трябва да очакват отговор, логично е", заяви Ехсан - жител на Техеран.

"Войната е тревожен въпрос, не е шега работа, но ако е необходимо, трябва да започне война", поясни Мирям - жител на Техеран.

Въпреки високото напрежение - анализатори смятат, че пленяването на кораба в Ормузкия проток показва нежелание от страна на Иран за по-широкомащабна ескалация и същевременно не оставя без отговор убийството на 7 членове от Революционната гвардия при удара срещу иранското консулство в Дамаск.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шумен-61 и Локомотив Горна Оряховица започват победоносно в полуфиналните плейофи на първенството на България по хандбал за мъже.
Шумен-61 и Локомотив Горна Оряховица започват победоносно в полуфиналните плейофи на първенството на България по хандбал за мъже.
Злато за Боряна Калейн, сребро за Стилияна Николова в многобоя на Световната купа в София
Злато за Боряна Калейн, сребро за Стилияна Николова в многобоя на Световната купа в София