НОВИНИ

Израел обяви, че е подготвен за атака от Иран, САЩ се опитва да намали напрежението

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:54, 12.04.2024
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

САЩ очакват ирански атаки срещу военни обекти в Израел с дронове и ракети още днес. Това съобщи американската телевизия Си Би Ес, позовавайки се на американски източници. Техеран се закани да отвърне на Тел Авив след израелски удар по иранското консулство в Дамаск на 1 април. Израел обяви, че е подготвен, Вашингтон прави опити да намали напрежението.

Израел се готви за директна атака от Иран от север или юг днес или утре, пише "Уолстрийт Джърнъл", но американското издание добавя, че Техеран още не е взел окончателно решение.

Париж препоръча на френските граждани да се въздържат от пътуване до Иран, Ливан, Израел и палестинските територии. Белият дом няма да коментира съобщенията за предстояща иранска атака, но смята, че това е реална заплаха.

На служителите в американското посолство в Израел е наредено да не пътуват извън районите на Ерусалим, Тел Авив и Беер Шева.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е разговарял с колегите си от Турция, Китай и Саудитска Арабия и е подчертал, че ескалация в Близкия изток не в ничий интерес. Блинкен е призовал трите страни да повлияят на Ислямската Република.

"Продължаваме да сме загрижени за риска от ескалация в Близкия изток. Работим за смекчаването и ограничаването му след атаките от 7 октомври, и по-специално ограничаване на заплахите, отправени през последните дни от Иран срещу държавата Израел и израелския народ", каза Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Атака от иранска територия ще бъде солидно доказателство за намерението на Иран да ескалира напрежението в Близкия изток и да спре да се крие зад своите проксита, коментираха израелски военни.

"Израел е атакуван от иранска страна – от Йемен, Ирак и Сирия – ежеседмично, ако не и почти ежедневно по един или друг начин, и нашите отбранителни системи прихващат тези заплахи. Все пак ние сме подготвени и сме в състояние на повишена готовност, както в защита, така и в нападение", коментира Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Говорителят добави още, че на цивилните в Израел не е наредено да вземат някакви специални мерки. Повечето израелски войници се изтеглиха от Газа в подготовка за сухопътна офанзива срещу Рафа, където са се приютили над 1 милион палестинци, но боевете в отделни части на анклава продължават.

Опасенията за ответни действия от страна на Техеран нараснаха, след като на 1 април прецизен удар изравни със земята иранското консулство в Дамаск. Израел не пое отговорност за атаката, но се смята, че извършителят е именно израелската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Стоянов: Стадионът не трябва да се превръща в арена на безредици
Калин Стоянов: Стадионът не трябва да се превръща в арена на безредици
Спортни новини 12.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 12.04.2024 г., 20:50 ч.